ИМАТЕ АРТРИТИС И БОЛКИ ВО ЗГЛОБОВИТЕ? Ова се намирници што не треба да ги јадете

0

Артритисот е оштетување на зглобовите предизвикано од воспаление во телото. Ова е прилично честа патологија, а главниот симптом е силна болка. Но, правилната исхрана ќе ви помогне да го спречите напредувањето на болеста.

Со исфрлањето на храната што предизвикува проблеми, можете да го отстраните вишокот течности, да ја намалите тежината (што е дополнителен притисок на зглобовите) и да ги намалите воспаленијата и болката.

Прочитајте која храна треба да ја избегнувате ако имате артритис и болки во зглобовите.

Месо: свинско, говедско, пилешко – предизвикуваат процеси што го нарушуваат здравјето на коските.

Млечни производи: млечните производи се главен извор на калциум и витамин Д, кои се неопходни за создавање здраво коскено ткиво. Сепак, млечните производи може да го влошат текот на артритисот. Затоа, лекарот треба да одлучи дали ќе можете да консумирате млечни производи.

Јаглехидрати: покрај вишок килограми, јаглехидратите ќе предизвикаат затнување на крвните садови, што го отежнува протокот на кислород и хранливи материи во зглобовите.

Глутен: се верува дека глутенот предизвикува процеси што предизвикуваат воспаление. Медицинските истражувања потврдија дека отстранувањето на намирниците како ‘рж, пченица и јачмен од исхраната може значително да ја подобри состојбата на пациентите со ревматоиден артритис.

Сол: зголемениот внес на сол може да предизвика сериозни нарушувања во органите, ткивата и зглобовите. Солта предизвикува задржување течности во телото, таложење штетни материи во зглобовите, зголемена телесна тежина, воспаленија и непријатност.

Пржена храна: луѓето кои се борат со артритис мора да ја отстранат пржената храна од својата исхрана.

Чај и кафе: кофеинот отстранува голем дел од калциумот од коските. Тој е еден од факторите што го уништуваат коскеното ткиво и предизвикуваат артритис или ја влошува неговата состојба.

Алкохолни пијалаци: алкохолот може значително да ја влоши која било болест. Затоа, за какви било здравствени проблеми, лекарите советуваат да се откажете од алкохолот.