ИНТЕРЕСНА ФОРМАЦИЈА- Орбитерот на НАСА сними фотографија од „лице на мечка“ на Марс

Орбитерот на американската вселенска агенција НАСА ја сврте камерата кон површината на Марс и сними интересна сцена.

На фотографијата на Mars Reconnaissance Orbiter, која е направена од камерата со High Resolution Imaging Experiment (HiRISE), има необична геолошка формација во облик на лице на мечка. Кружна фрактура на површината на Марс ја формира главата, додека два кратери ги претставуваат очите. Структурата во облик на V создава илузија на муцка на мечка.

Универзитетот во Аризона, кој ја разви камерата со Ball Aerospace, ја објави фотографијата минатата недела.

Во октомври минатата година, вселенската опсерваторија на НАСА сними интересна фотографија на која се гледа „насмеано сонце“. Ова се должи на темните дамки наречени коронални дупки.

Исто така, во март минатата година, роверот Curiosity забележа карпа што изгледа како цвет на Марс.

Камерата HiRISE го фотографира Марс од 2006 година, кога орбитерот MRO почна да орбитира околу Црвената планета. Моќната камера е дизајнирана да прави фотографии од површината на Марс, вклучувајќи карактеристики со големина од еден метар. Орбитерот прави круг околу Марс за 112 минути и лета околу 255 километри над неговиот јужен пол или 320 километри над неговиот северен пол.

МРО има инструменти за проучување на атмосферата, времето и климата на Марс и како тие се менуваат со текот на времето. Исто така, бара докази за вода, мраз и сложен терен и бара локации за идни мисии. Тој неодамна испрати и фотографии од „зима на Марс“.