ИСПЛАНИРАЈТЕ ГО ВАШЕТО ПАТУВАЊЕ ОДНАПРЕД- ЗА ОВОЈ ПРЕКРШОК ВО ГРЦИЈА МОЖЕ ДА ДОБИЕТЕ КАЗНА ДО 3.000 евра

Сезоната на летните одмори е добро во тек, а не се малку оние кои ќе се решат да спијат во својот автомобил веднаш до плажа во Грција , заборавајќи дека таму има некои правила, но и високи казни доколку се прекршат тие правила.

Пред да одите во Грција, важно е детално да го испланирате целото патување, бидејќи оваа година ви требаат малку повеќе пари во однос на претходната, а потоа внимателно прочитајте ги правилата, кои можат да бидат скапи.

Преминувањето на Евзони носи цел список на правила на однесување, а едно од нив е токму она за спиење во автомобил. Со самото тоа што патот од Србија до Грција е долг, честа појава е и преноќувањето во автомобил, за да можат возачите да одморат, но таков одмор очигледно не вреди.

Судејќи според висината на казната доколку налетате на органите на прогонот, многу подобро е да си дозволите хотелска или мотелска соба за таа вечер.

Казната е 300 евра, но во текот на судењето судијата може да ја зголеми до 3.000 евра. Вреди да се напомене дека слични забрани важат и во другите европски земји, па пред да тргнете на пат со вашиот автомобил, треба да дознаете дали и дали го задржувате правото да преноќите во вашиот автомобил или да кампувате на јавно место.

МОЖЕ ДА БИДЕ САМО НА Означени МЕСТА

Ноќевање во возило е дозволено само во одредени области. Односно, места за одмор долж националната транспортна мрежа во Грција или објекти направени за сместување на кампери. Што се однесува до казните за овој конкретен прекршок, кампувањето на место каде што тоа не е дозволено е автоматски прекршок, што му дава право на полициските власти да го одведат сторителот во полициска станица.

Конкретно, според грчкото законодавство, секаков вид на инсталација, дури и ако се однесува на паркирање возила, е забранет на јавни површини, како што се плажи, археолошки локалитети или дури и паркинзи. Во суштина се забранети сите форми на слободно кампување, вклучително и ноќевање во четири тркала, дури и ако има форма и удобност на кампер или приколка, пишува грчкиот портал „Kar and motor.gr“.