Како Барселона шуруваше со судиите: Им купуваше шунка за 10.000 евра, вино, ќебиња, панталони, објавени списоците како се потрошени 7 милиони евра

0

„Случајот Негреира“ во полн ек, ручеци во рибни ресторани од по 2.000 евра

На теренот ита кон титулата, надвор од него се соочува со големи проблеми. Додека се натпреварува за својата прва титула во шпанската лига по четири години чекање, Барселона се соочува со сериозни обвинувања за судењето. Случајот „Негреира“ стана толку раширен што е тешко да се игнорира, а секој ден се појавуваат нови детали кои сведочат за тоа како клубот од Каталонија бил – а многумина веруваат дека сè уште е – близок до арбитрите.

Засега е познато дека Хозе Марија Енрикез Негреира добил 7.300.000 евра од Барселона на име „консултантски услуги“, со цел наводно да му објасни на првиот тим како да се однесува и да обезбеди „неутралност“ на клубот, но суштината е дека тоа го направи човек кој порано беше потпретседател на Судиската комисија на Шпанската фудбалска асоцијација. Споменатите пари Негреира ги искористи за да им обезбеди удобен живот на судиите. Класичен конфликт на интереси.

Сè станува поинтересно по документацијата на угледниот дневен весник „Ел Мундо“, кој во своето среда издание објави документи врз основа на кои може да се види дека за 17 години колку што траела соработката меѓу Негреира и Барселона, поранешниот делител на правдата, преку неговата компанија Даснил, макро како луксузни подароци на име на оние на кои им бил супериорен.

Освен 1.500 персонализирани жолти и црвени картони, најинтересниот дел започнува со фактурите кои покажуваат дека се потрошени 10.000 евра за шунки!? Потоа, билети за фудбалски натпревари, топки за плажа, чадори и фрижидери…

Сметките што ги виде „Ел Мундо“ покажуваат дека се издвојуваат огромни суми пари за да се купат тостери, ќебиња, панталони, па дури и сендвичи на судиите од Примера!

Негреира наводно ги поканил судиите на ручеци во познатите рибни ресторани во Мадрид и Барселона, плаќајќи оброци по цена од 2.000 евра по оброк. Од сметката на неговата компанија Даснил, на која Барса претходно префрлила голема сума на пари.

Имаше слатки, вино, ликери, сирења, дури и купување на грозје. Привилегиите се однесуваат и на обезбедување билети за важни натпревари, како што е финалето на Купот на кралот.