Како настанала најпознатата гола фотографија во историјата на тенисот: Сите освен манекенката заработиле од неа

Тогашната студентка по уметност Фиона Батлер, сега Вокер, му позираше на своето поранешно момче. Тој ја продаде фотографијата, но ги задржа авторските права, заработувајќи околу четвртина милион фунти. Таа не доби ништо.

Тогашната 18-годишна студентка Фиона Батлер позираше за легендарната гола тениска фотографија, која подоцна доби култен статус, заврши на календарите и постерите кои ги украсуваа собите на повеќето млади мажи во 70-тите и 80-тите, многумина се збогатија од неа , но ѕвездата на фотографијата од неа не заработи ниту евро.

Таа тогаш му позираше на своето момче
Госпоѓа Фиона Вокер, која тогаш имала 18 години и студирала уметност, неодамна го признала тоа. Таа невино се согласи да позира за своето момче во тоа време, амбициозниот фотограф Мартин Елиот, и влезе во историјата на тенисот во позајмен фустан и рекет и бели патики на нејзиниот татко, иако и самата не беше многу добра тенисерка.

„Навистина немав добри моторни вештини“, признава денес, речиси половина век подоцна, жената од најпознатите тениски и воопшто спортски фотографии од 70-тите.

Снимено на теренот на Универзитетот во Бирмингем
Снимен е на теренот на сега веќе непостоечкиот Универзитет во Бирмингем во Едгбастон во магливо септемвриско попладне во 1976 година. Теренот беше преполн со изџвакани тениски топчиња, за кои се грижеше нејзиното куче.

Нејзиниот поранешен ги продаде правата на фотографијата на Атина, но ги задржа авторските права и заработи околу четвртина милион фунти од неа, бидејќи подоцна беше препродадена повеќе од два милиони пати.

Г-ѓа Вокер, сега мајка на три деца и мажена за успешен бизнисмен, не заработила ништо од фотографијата, но вели дека е горда што била дел од историјата.