Камен стар 4.000 години стана мапа на богатство за археолозите, најстарата карта некогаш пронајдена

Парче карпа со мистериозни ознаки, кое во голема мера останало непроучено 4.000 години, сега се нарекува „мапа на богатство“ за археолозите кои ја користат за пребарување на антички места низ северозападна Франција.

На местото на гробницата беше пронајдена таканаречената плоча Сен Белек, а во 2021 година истражувачите ја прогласија за најстарата позната карта во Европа. Оттогаш, тие работат на разбирање на неговите гравури за да им помогнат да датираат на плочата и повторно да го откријат изгубениот споменик.

„Користењето мапа за да се обиде да најде археолошки локалитети е одличен пристап. Ние никогаш не го правиме тоа“, рече Иван Пејлер, професор на Универзитетот во Западна Бретања (UBO).

Античките локалитети почесто се откриваат со софистицирана радарска опрема или воздушно фотографирање или случајно во градовите кога се копаат темели за нови згради.

„Тоа е мапа на богатство“, рече Пејлер.

Но, тимот само што започна со лов на богатство.

Античката мапа означува област со големина од приближно 30 на 21 километар, а колегата на Пејлер, Клемент Николас од истражувачкиот институт CNRS, рече дека ќе мора да ја прегледа целата територија и да ги спореди ознаките на таблата. Таа работа може да трае 15 години, рече тој.

Николас и Пејлер беа дел од тимот кој повторно го откри плочата во 2014 година, првпат откриен во 1900 година од локален историчар кој не го разбрал неговото значење.

Во тоа време, беа потребни повеќе од десетина работници за да ја преместат тешката плоча од тумбата каде што беше искористена за да се формира ѕидот на голема гробна кутија, според Националниот археолошки музеј. Во колекциите на музејот се чува од 1924 година.

Со плочата е пронајден и скршен керамички сад, карактеристичен за керамиката од раното бронзено време, според Француското предисториско друштво.

На француските експерти им се придружија колеги од други институции во Франција и во странство додека почнаа да ги дешифрираат неговите мистерии.

„Имаше неколку врежани симболи кои веднаш добија смисла“, рече Пејлер.

Во грубите гребени и линии на плочата можеа да ги видат реките и планините на Рудуалек, дел од Бретања, околу 500 километри западно од Париз. Истражувачите ја скенирале таблата и ја споредиле со сегашните мапи, наоѓајќи приближно 80% совпаѓање.

„Ние сè уште треба да ги идентификуваме сите геометриски симболи, легендата што оди со нив“, рече Николас.

Плочата е продупчена со ситни вдлабнатини, за кои истражувачите веруваат дека може да укажуваат на гробни могили, живеалишта или геолошки наоѓалишта. Откривањето на нивното значење може да доведе до цела поплава од нови откритија.

Но, прво, археолозите ги поминаа изминатите неколку недели копајќи на местото каде што првично беше откриена плочата, за која Пејлер рече дека е едно од најголемите гробници од бронзеното време во Бретања.

„Се обидуваме подобро да го контекстуализираме откритието, за да можеме да ја датираме плочата“, рече Пејлер.

Нивното последно ископување веќе откри неколку претходно неоткриени фрагменти од таблети.

Делови очигледно биле откинати и користени како ѕид на гробот, што Николас сугерира дека може да укаже на динамиката на моќта што се менува во населбата од бронзеното време.

Областа опфатена со картата веројатно одговара на античко кралство, можеби она што пропаднало во бунтови и бунтови.

„Гравираната плоча повеќе немаше смисла и беше осудена на пропаст бидејќи беше скршена и користена како градежен материјал“, рече Николас.