Кафето по рецепт од 19 век е многу појако: Го измислиле војниците а бидејќи немале млеко ја ставале оваа состојка

0

Мазагран, наречен и кафе мазагран, е ладен, засладен пијалок кој потекнува од Алжир.

Во португалските верзии може да се користи како еспресо кафе со лимон, нане и рум, а австриската верзија се служи со коцка мраз.

Додека брзата верзија се прави со истурање на претходно засладеното еспресо во шолја со коцки мраз и парче лимон – правејќи го мазагран „оригиналното ладно кафе“.

Еспресо, кафе, пластична лажица, пластична лажица

Се наведува дека името на пијалокот најверојатно потекнува од тврдината Мазагран, која се наоѓа во Алжир и била доделена на Франција во 1837 година. Во оваа тврдина, француските колонијални трупи консумирале пијалок направен со сируп од кафе и ладна вода.

Исто така, беше наведено дека пијалокот го добил ова име поради тврдината каде што е создаден. Имено, кога војниците немале вода, мешале сируп од кафе заедно со рум и така успеале да се загреат.

Кога војниците се вратиле во Париз, им предложиле на шанкерите да го послужат овој пијалок, а бидејќи брзо станал популарен, сите кафулиња почнале да го служат во високи чаши.

Мазагран се подготвува со силно и топло кафе кое се прелива со мраз, а најчесто се служи во тесна, висока чаша. Се опишува и како кафе направено со вода, а не со млеко. Парче лимон и неколку лажички рум потоа се додаваат во чашата (во зависност од тоа дали клиентот сака „силно“ кафе или кафе со арома).