Клиниката за гинекологија во Скопје не обезбеди психијатар за трудницата која се обиде да се самоубие

0

Државниот санитарен и здравствен инспекторат денеска соопшти дека на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство – Скопје е констатиран пропуст во спроведувањето на конзуларните контроли потребни во два случаи за породилиштето, кои пред неколку дена се обидел да се самоубие. Во Универзитетската клиника за психијатрија не се констатирани недостатоци во однос на организацијата на работата на работењето на клиниката под условите на процедурата за обновување.

Овие заклучоци, по вонредните контроли извршени во клиниката за гинекологија и акушерство и клиниката за психијатрија, денеска се објавени на веб-страницата на Државниот санитарен и здравствен инспекторат .

Од таму информираат дека на 4 јули годинава е поднесена писмена наредба од министерот за здравство за вонреден инспекциски надзор на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство – Скопје, во врска со медикаментозниот третман и лекувањето на бремената жена Б.М од Скопје. Истиот ден, извршен е вонреден инспекциски надзор на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство – Скопје. Вонредниот инспекциски надзор продолжи на 05.07.2023 година во Институт за психијатрија во Скопје.

При вонредниот инспекциски надзор во институтот за психијатрија во присуство на медицинскиот директор на установата, проф. д-р. Стојан Бајрактаров, констатирано е дека работат амбулантите во рамките на клиниката. На влезот на видно место е истакнато работното време – од 08:00 до 20:00 часот, секој работен ден, како и телефонските броеви за контакт со кои може да се комуницира во врска со извршувањето на конзуларните прегледи.

„По изјавата на директорот, телефонскиот број на кој лекарот задолжен за конзуларни прегледи, проф. д-р. Кадри Хаџихамза е непроменет, па и покрај тоа што амбулантата моментално се реновира, со лекарите можете да комуницирате во секое време во текот на 24 часа. Од прегледот на доказите од конзуларните прегледи е констатирано дека во периодот откако клиниката работела под исклучителни услови со однапред утврден распоред, извршени се прегледи по барање на гинеколошко акушерската клиника, се вели во соопштението.