КОГА Е ВО ПРАШАЊЕ ВИРУСОТ СИТЕ ЈА ПРАВИМЕ ИСТА ГРЕШКА: Познатиот имунолог го открива најбрзиот начин да оздравите и да се ослободите од треската

Вирусите демнат од сите страни, а докторот Борислав Каменов открива што да прави кога температурата не паѓа и како да се излечи вирусот.

Сезоната на вируси демне, а во оваа прилика се трудиме да го зајакнеме имунитетот за да го држиме телото под контрола и на тој начин да ја избегнеме опасноста од потенцијални болести.

Земањето витамини, суплементи, минерали и пробиотици треба да биде секојдневна рутина, а не само кога ќе се разболиме. Професорот д-р Борислав Каменов зборуваше за еКлиника и откри што да се прави во ситуации кога вирусот не поминува, како и како треба да се земаат витамини.

„Сигурно, вирусот има значајна улога во дефинирањето на клиничката слика, тоа не смееме да го игнорираме“ , изјави за порталот еКлиника имунологот Борислав Каменов и додаде:

„Од друга страна, постои и онаа страна од нашиот менталитет што повеќе би сакала да се лекува со антибиотици отколку да направи нешто за да ја спречи или спречи состојбата. Меѓутоа, кога станува збор за вируси, не ни остануваат премногу опции за третман и тоа го крие одговорот на вашето прашање колку долго ќе трае вирусната инфекција, но и правилото за спречување на тешки клинички симптоми: да, вирусот се „прашува“, но поголем процент се прашува нашиот организам, односно каква е состојбата нашиот имунитет“

Витаминот Д игра голема улога во регулирањето на имунолошкиот систем

Лекарот истакна дека внесувањето витамини треба да биде наша рутина, а не нешто што го правиме само кога сме болни. Исто така, витаминот Д е еден од најважните, па затоа треба редовно да проверуваме дали го имаме доволно во организмот.

„Живееме во време на големо загадување. Ни се закануваат воздухот, храната и водата. А кога нашето тело е изложено на разни отрови, резервите на овој витамин се трошат во телото. Со некои добри животни навики, витаминот Д е моќен сојузник за „ресетирање“ на нашиот имунолошки систем. Телото поефикасно ги убива вирусите и е подобро подготвено да ја избегне бурната реакција на организмот на инфекцијата, која исто така може да има последици. Тоа не може да се направи одеднаш и „на притискање на копче”. Но, може да се подготви, да се одржува и да биде силен. Само така ќе можеме подобро да се одбраниме”, објасни имунологот.

Што ако температурата е висока и не паѓа

“Во ред е да почекате неколку дена со вообичаените начини за намалување на температурата. Но, никогаш не треба да земате антибиотици веднаш, сами. Добро е да проверите некои работи преку тест на крвта и тоа се прави во договор со докторот. Доколку Антибиотикот треба да се земе, така ќе каже докторот по проверка. Можеби ни требаат само витамини. Можеби навистина е вирус, за кој антибиотиците не делуваат, но може да имаат несакани ефекти “, истакна докторот.

Исто така, една од основните работи на кои треба да внимаваме е исхраната преку која на организмот треба да му обезбедиме доволно количество витамини и минерали.

“Исхраната е многу важна, преку неа првенствено ги внесуваме потребните минерали и витамини кои ќе ни помогнат побрзо да закрепнеме. Познато е дека целата приказна за имунитетот започнува од цревата. Внимавајте на храната, земајте пробиотици. Ако некој е често болен и излегува во средина каде што се знае дека има висока концентрација на вирусот, во ред е да се заштитиш со маска“ , советува проф. д-р Борислав Каменов, доктор на медицински науки од областа на имунологијата и експериментите. хематологија, во интервју за порталот еКлиника.