КОРОНАТА ГО СКРАТИ ЖИВОТНИОТ ВЕК НА ЛУЃЕТО ЗА 2 ГОДИНИ: Познатиот лекар го откри најопасниот пост-ковид симптом

Докторот Зоран Радовановиќ рече дека пост-Ковид е всушност сериозна состојба која тешко се препознава и има повеќе од 200 симптоми.

Пандемијата на корона вирусот имаше поголемо влијание врз човештвото од било кој настан забележан во последните 50 години, вклучувајќи воени конфликти и природни катастрофи.

Тоа предизвика просечниот животен век на луѓето ширум светот да се скрати за – околу две години.

Во март 2020 година, во Србија е забележан првиот случај на корона вирус, а деновиве се одбележува годишнината од Ковид 19, кој го зафати целиот свет. Според последните податоци, стапката на смртност е зголемена за 22 отсто кај мажите и за 17 отсто кај жените.

Мислевме дека се ослободивме од чумата, но …

Епидемиологот д-р Зоран Радовановиќ рече дека беше само прашање на време кога ќе се појави пандемија во светот, нагласувајќи дека Србија беше сериозно погодена од корона вирусот пред четири години и дека пост-Ковид е проблем кој ја чека во наредниот период.

Токму кога помисливме дека успешно се ослободивме од една од најголемите здравствени катастрофи што го погодија светот пред четири години, иако пандемијата на Ковид е под контрола, почнаа да се појавуваат симптоми со кои многумина водат сериозни животни битки, а некои од последиците не оставаат ниту можност за лекување, тие директно го загрозуваат животот.

Така, дури сега, во овој пост-ковид период, дознаваме колку корона вирусот го уништил нашето тело и дознаваме на најлошиот можен начин – преку болести кои се почесто ги добиваме, а Др. Радовановиќ вели дека ова е проблем што нас „уште не чека“!

– Тоа е многу сериозна состојба која тешко се препознава, има повеќе од 200 симптоми, ретко кој се справува со неа. Во последната, четврта фаза, човекот е врзан за креветот. Може да има многу тешки форми, а според некои проценки му се случува на секој трет болен. За среќа, реалниот процент е нешто помал – вели тој.

Епидемиологот посочува дека на глобално ниво очекуваниот човечки живот е скратен за две години.

– За да го разбереме обемот на тоа, треба да направиме споредба: ако исчезне ракот, сите форми на рак, просечниот човечки животен век би се продолжил за нешто повеќе од две години, а ковидот предизвикал да се намали за толку. Во светот се проценува дека само во 2021 година благодарение на вакцината биле спасени 20 милиони луѓе – истакнува докторот.

Кои се симптомите на постковид

Како што рече д-р Небојша Тасиќ, помошник директор на Заводот за кардиоваскуларни болести „Дедиње“ и претседател на Здружението на центри за превенција на хипертензија, срцев удар и мозочен удар (ХИСПА), симптоми како што се:

  • Забрзано чукање на срцето
  • чувство на прескокнување на ритамот на срцето
  • отежнато дишење, гушење
  • малаксаност и замор
  • синдром на хроничен замор
  • варијации на крвниот притисок
  • зголемена анксиозност
  • чести главоболки и вртоглавица
  • губење на слух
  • зголемено потење

– Доколку овие симптоми се појават месец или два или подолго по период на ковид, дефинитивно треба да отидете на превентивно-дијагностички преглед и да ја проверите не само состојбата и функцијата на кардиоваскуларниот систем, туку и на телото во целина – вели др. Тасиќ.