ЛИКОТ Е ТОТАЛНО НАДВОР ОД КОНТРОЛА – Помина некое време откако оваа морничава порака дојде од Русија, мегафонот на Путин најавува Трета Светска Војна!?

Дмитриј Медведев се осврна на изјавите на западните лидери кои проучувале дека испраќањето тенкови и други видови помош е чекор насочен кон спречување на Третата светска војна

Заменик-претседателот на Советот за безбедност на Руската Федерација, Дмитриј Медведев, на својот Телеграм канал испрати нова застрашувачка порака во која се осврна и на фактот дека Западот испраќа тенкови во Украина.

Медведев: „Се ќе биде во урнатини“

Медведев се осврна на изјавите на западните лидери кои проучувале дека испраќањето тенкови и други видови помош е чекор за спречување на Третата светска војна.

„Прво, заштитата на Украина, која никому не му е потребна во Европа, нема да го спаси распаднатиот Стар свет од одмазда. Второ, ако избие Трета светска војна, тогаш за жал, тоа нема да биде само на тенкови или авиони. Тогаш едно ќе биде сигурно – се ќе биде во урнатини“, рече Медведев, кој овојпат се закани нешто посуптилно во споредба со претходните изјави во кои јасно спомна нуклеарно оружје.

„Испраќањето оружје од земјите на НАТО во Украина, обуката на нејзините војници да користат западна опрема, испраќањето платеници и спроведувањето вежби од земјите од алијансата во близина на нашите граници ја зголемуваат веројатноста за директен и отворен конфликт меѓу НАТО и Русија“, напиша тој.

„Секогаш постои ризик таквиот конфликт да се претвори во целосна нуклеарна војна. Тоа би било катастрофално сценарио за сите“, изјави во таа прилика Медведев. Тоа беше само една од низата изјави во кои Медведев спомна одмазда и нуклеарно оружје.