Мачното сведочење на руски офицер: „Тој му ги соблече панталоните и му рече: “Сега ќе те претвориме во девојка и ќе и испратиме видео на жена ти”

Еден руски воен офицер зборуваше за бруталните убиства, испрашувањата и тортурата на украинските војници, а еден од методите беше силувањето.

Константин Јефремов, офицер во руската армија, беше сведок на најлошите мачења извршени врз украинските затвореници.

„Секој ден, ноќе, понекогаш два пати на ден“, рече Јефремов, кој на крајот беше отпуштен од руската армија затоа што одби да се врати на фронтот во Украина, а потоа избега од Русија.

Јефремов е највисокиот воен функционер на Русија кој зборувал за војната, а Би-Би-Си преку документацијата што ја достави потврди дека бил на украинскиот фронт од почетокот на војната, во областа Запорожје, вклучувајќи го и градот Мелитопол.

Тој беше шеф на единицата за деминирање на 42-та моторизирана дивизија – и обично беше стациониран во Чеченија. Тој и неговите луѓе беа испратени да учествуваат во „воени вежби“ во Украина, вели тој.

„Тогаш никој не веруваше дека ќе има војна. Сите мислеа дека ова е само вежба. Сигурен сум дека ниту високите офицери не знаеја“, посочува Јефремов.

Ефремов бил назначен за привремен командант на стрелачкиот вод.

„Цело време спиевме надвор“, се сеќава тој. „Бевме толку гладни што ловевме зајаци и фазани. Еднаш наидовме на една вила. Внатре беше руски борец кој ни рече: „Ние сме од 100-та бригада и сега живееме овде“, рече војникот.

„Имаше доволно храна за да се преживее нуклеарна војна. Но војниците што живееја таму фатија јапонски крап во езерцето надвор и го изедоа“, опишува Ефремов.

Неговата група беше преместена во април за да го чува, како што вели, „логистичкиот штаб“ – во градот Билмак, североисточно од Мелитопол. Таму, вели тој, бил сведок на испрашувања и малтретирање на украинските затвореници. Тој се сеќава на денот кога биле донесени тројцата затвореници.

„Еден од нив признал дека е снајперист. Кога го слушнал тоа, рускиот полковник полудел, го удрил, му ги соблекол панталоните на Украинецот и го прашал дали е оженет. Кога вториот одговорил дека е женет, полковникот рекол: „Тогаш донеси ми крпа. Ќе те претвориме во девојка и ќе и испратиме видео на жена ти“, вели Џефремов.

Еден украински затвореник имал врзани очи.

„Полковникот го стави пиштолот на челото и рече: „Ќе бројам до три, а потоа ќе ти пукам во глава“. Броеше и пукаше само во глава, од двете страни”.

Тој опишува како полковникот наредил на Украинците да не им се дава нормална храна – само вода и крекери. Но, тој вели: „Се обидовме да им дадеме топол чај и цигари”.
Спиеја на гола земја.

Тој жали што по десет години служба бил осуден како предавник и дезертер само затоа што, како што вели, не сакал да убива луѓе.

„Но, мило ми е што сега сум слободен, што ќе не мора да убиваш или да бидеш убиен“, вели овој поранешен руски офицер.