Минимална кризата на менталното здравје поради пандемијата од Ковид-19

0

Општото ментално здравје на луѓето и симптомите на анксиозност речиси воопшто не се влошиле во текот на пандемијата од коронавирусот (Ковид-19), покажа научно истражување кое го пренесува Би-Би-Си а јави ТРТ Балкан.

Повеќето луѓе биле отпорни и добро ја пребродиле тешката ситуација, велат научниците. Во рамките на студијата на научното списание „BMJ“ анализирани се 137 истражувања, повеќето од европските и азиските земји со висок доход. Депресијата малку се влошила меѓу жените, повозрасните лица, студентите и припадниците на сексуални или родови малцинства.

Други студии покажаа дека жените повеќе го почувствувале влијанието на пандемијата поради работите кои ги прават и улогата која ја имаат во семејниот живот. „На ниво на целото население постоеше високо ниво на отпорност во текот на Ковид-19“, велат кандидатските научници од универзитетот МекГил, Отава и Торонто.

„Промени во општото ментално здравје, симптоми на анксиозност и симптоми на депресија беа минимални до мали.“

Но пандемијата продолжува да влијае врз општествата ширум светот.

„Пандемијата влијаеше на животите на многу луѓе, а некои сега за првпат имаат психички потешкотии“, велат научниците. „Властите би требале да продолжат да обезбедуваат достапност на поддршката за ментално здравје и да одговорат на потребите на населението.“

Студијата не се фокусирала на земјите со пониски приходи или на децата, младите и луѓето со постоечки проблеми, групите кои најверојатно ќе бидат погодени, велат експертите, и затоа ризикуваат да пропуштат важни ефекти кај групите во неповолна положба. „Постојат докази од други студии за значителни варијации – менталното здравје на некои луѓе се подобрува, а на други се влошуваат“, рече д-р Гема Ноулс, од Кралскиот колеџ во Лондон.

„Тоа може да значи дека нема вкупно зголемување, но тоа не би требало да се толкува дека пандемијата немала големи негативни ефекти меѓу некои групи.“

Други студии сугерираат дека пандемијата го зголемила психичкиот стрес за одредени групи, како деца, младите и родителите кои живеат во сиромаштија.

Дури секој шести или седми 16-годишник и секој четврти 17 до 19-годишник во Англија имал веројатност за ментално пореметување во 2022 година, покажа истражувањето на британскиот здравствен систем НХС во однос на претходната година.

Податоците на НХС покажуваат дека во година дена во текот на пандемијата бројот на деца во контакт со службите за ментално здравје порасна за речиси 30 отсто на речиси милион.

А во истражувањето на добротворното здружение за ментално здравје Минд од 2021 година, отприлика третина возрасни и млади изјавија дека менталното здравје значително им се влошило од март 2020 година. Од пандемијата највеќе се погодени луѓето кои пред ковидот се бореа со своето ментално здравје.

Д-р. Роман Рачка, кој претседава со одделот за клиничка психологија на Британското психолошко здружение, рече дека целосната слика останува нејасна и дека се потребни повеќе истражувања меѓу луѓето со здравствени проблеми во загрозените подрачја.

„Знаеме дека преоптеретувањето и недоволното финансирање на услугите на металното здравје не можеа да ја задоволат се големата побарувачка во последните години“, рече тој.

Оли Паркер од добротворната организација „YoungMinds“ рече дека наодите од студијата се „интересни“, но дека се разликуваат од некои неодамнешни истражувања за менталното здравје на младите луѓе.