Министерот Тупанчески оствари средба со шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје Килијан Вал

Министерот за правда Никола Тупанчески денеска оствари средба со амбасадорот Килијан Вал, шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје.

На средбата се разговараше за актуелните случувања во државата, текот на евроинтеграциските процеси и реформите во правосудниот систем.

Амбасадорот Вал беше запознат со активностите кои во изминатиот период ги презеде Министерството за правда, законодавната агенда, како и идните планови кои ќе треба да се реализираат со цел да се овозможи владеење на правото, соопшти Министерството за правда.

Министерот Тупанчески го информираше амбасадорот Вал за подготовката на новиот Кривичен законик и стручните расправи кои ќе се реалзираат во февруари.

Се дискутираше и за процесот на дигитализација во судството, како и за идејата за носење нов Изборен законик.

Министерот за правда Никола Тупанчески му посака на амбасадорот Килијан Вал успешно извршување на функцијата и продлабочување на меѓусебната соработка.