МНР: Во годината што ја оставаме зад нас, Македонија како претседавач со ОБСЕ одигра клучна улога на меѓународната политичка сцена

Македонија влегува во последната фаза од претседавањето со ОБСЕ во 2023 година. Покрај минатата година, земјата интензивно се подготвуваше за претседавање година и пол порано, при што се вложија големи напори да биде на чело на должноста. соопштуваат од МНР.

„Зборот е за народот“ беше мотото и мотивацијата за нашата работа за време на претседавањето со ОБСЕ. Се позициониравме како лидерство фокусирано на луѓето бидејќи во турбулентен свет, потребите и барањата на луѓето секогаш се на прво место. Нивната безбедност секогаш треба да биде во центарот на напорите на сите политички лидери.

Пристапот на претседавањето со ОБСЕ од Македонија, посочува МНР, бил повеќеслоен и фокусиран на: јасна посветеност на народот на Украина и другите региони погодени од конфликтот и поддршка за погодените народи и институции, работата на теренските операции на ОБСЕ и нивната поддршка, да продолжат да придонесуваат за подобрување на животот на луѓето и да ги промовираат капацитетите и алатките на ОБСЕ како единствена платформа за дијалог.

Како резултат на тоа, клучни беа заложбите на министерот за надворешни работи, Бујар Османи, кој во својство на претседавач со ОБСЕ, минатата година посети вкупно 12 мисии на ОБСЕ на терен: во Украина, Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Молдавија, Грузија, Азербејџан, Ерменија, Србија, Косово, Босна и Херцеговина, Казахстан, Узбекистан и Туркменистан.

„Иако и беше даден приоритет на Украина и адресирање на последиците од руската воена агресија, ние имавме за цел да ја одржиме доследноста на нашите принципи низ регионот на ОБСЕ, со посебен фокус на долготрајните конфликти, зголемените тензии и нивните човечки последици, како и на алатките на ОБСЕ. достапни за оние на кои им се потребни“, вели Османи.

Покрај теренските посети, нагласуваат оттаму, одржани се и голем број конференции посветени на темите истакнати како приоритети во Програмата за северномакедонско претседавање со ОБСЕ за справување со антисемитските, економските и климатските предизвици во ОБСЕ. регионот, родовата еднаквост, човековите права, младите и нивната иднина и други теми од клучно значење за Организацијата и земјите учеснички.

За пофокусиран пристап во решавањето на овие прашања, претседателот Османи назначи свои специјални претставници за млади, граѓанско општество и климатски промени.