НАУЧНИЦИТЕ ГО ИМААТ ОДГОВОРОТ – Знаете ли зошто на жените им е поладно од мажите?

Ако сте надвор и сонцето почне да заоѓа, жените се секогаш првите кои се жалат дека им е ладно. Научниците ја решија мистеријата и одговорија на прашањето зошто е тоа така.

Тие веруваат дека жените еволуирале за да го чувствуваат студот поинтензивно затоа што ги раздвојува половите и ги спречува конфликтите меѓу паровите. Тие откриле дека истата особина е присутна кај многу птици и цицачи, при што женките претпочитаат пријатно и топло гнездо, додека на машките не им пречи зимата.

„Мажите и жените различно ја чувствуваат температурата. Оваа разлика не настана за да можеме да се расправаме со нашите партнери за греење, туку сосема спротивно. Од еволутивна гледна точка, целта е да се принуди парот да се оддалечи еден од друг, малку за да може секој да ужива во мирот и тишината“, вели д-р Еран Левин од Универзитетот во Тел Авив.

Кај птиците преселници, мажјаците ја поминуваат зимата во постудени области од женките. И женските лилјаци имаат тенденција да се собираат во пријатен агол, додека мажјаците сакаат да се шират во воздушни премини. Кај многу цицачи, мажјаците ја претпочитаат сенката, а женките го претпочитаат сонцето, или мажјаците се искачуваат на врвовите на планините додека женките остануваат во долините.

Студијата, објавена во списанието Глобална екологија и биогеографија, додава дека одвојувањето на мажјаците и жените ја намалува конкуренцијата за ресурси во животната средина и ги држи подалеку мажите кои можат да бидат агресивни и да ги загрозат бебињата.