Најбогатиот просјак на светот: Иако вредноста на неговото богатство се проценува на милиони долари, тој нема намера да се откаже од просење (ВИДЕО)

0

Го нарекуваат најбогатиот просјак на светот, а неговото богатство се проценува на околу еден милион долари.

Сето ова го добил благодарение на просењето по улиците.

Тешко е да се замисли колку некој мора да биде очаен за да прибегне кон питачење на улица, но Бхарат Џаин се чини дека го прифатил тоа и го претворил во профитабилна професија.

Секојдневно излегува на улиците на Мумбаи, Индија за да побара странци да му дадат милостина. На овој начин тој обично заработува 2.500 рупии (околу 26 евра) дневно. Ова можеби изгледа мало, но неговиот месечен приход од просење достигнува 75.000 рупии (околу 800 евра). Ова е всушност повеќе од просечната месечна животна плата во Мумбаи која е околу 50.000 рупии.

И ниските трошоци за живот во Индија и ниските цени на имотот значат дека Џаин може многу да направи со својата заработка. Иако нема формално образование и нема редовна работа, успеал да купи двособен стан вреден 12 милиони рупии (околу 127.000 евра) и два дуќани, кои ги изнајмува за месечна сума од 30.000 рупии (320 евра).

Добивката што ја заработил од просењето му овозможила да ги образува своите два сина, за кои вели дека не сака да поминуваат низ тешкотиите низ кои тојј поминал.

Иако сега е богат, човекот не се откажува од работата и продолжува да проси на железничката станица или на спортските терени.

Додека многу луѓе се борат да заработат неколку стотици рупии дури и по долги часови работа, Џаин успева да заработи 2.000-2.500 дневно во период од 10 до 12 часа и сето тоа благодарение на љубезните луѓе кои сакаат да мму помогнат.

Ова доведе до тоа да биде прогласен за „најбогат просјак во светот“.

И покрај советите на неговото семејство, тој продолжува да проси и не планира да престане.