“НАЈДОВМЕ КАДЕ СЕ НАОЃА АЛЕКСЕЈ НАВАЛНИ!“ – По 20 дена молк, откриено каде се наоѓа лидерот на опозицијата во Русија

Портпаролката на рускиот опозициски лидер Алексеј Навални, кој отслужува 30-годишна затворска казна, денес соопшти дека е откриено каде се наоѓа Алексеј Навални.

Го најдовме Алексеј Навални. Тој е во казнената колонија 3 (ИК-3), во населбата Карп, на северот на Урал, во автономниот регион Јамал-Ненец. Неговиот адвокат денес го посети. Алексеј Навални е добро“, напиша портпаролката Кира Џармуш во објава на социјалната мрежа X (Твитер).

Пред две недели, соработниците на Алексеј Навални објавија дека се загрижени, бидејќи долго време не го виделе или слушнале, а во затворот, каде што Алексеј Навални ја отслужувал казната, тој повеќе не се наоѓал на списокот на затвореници.

Се очекуваше тој да биде префрлен во нова затворска колонија како дел од неговата нова 19-годишна затворска казна за „екстремизам“.

Локацијата и здравјето на Алексеј Навални беа непознати откако неговите адвокати последен пат се сретнаа со него на 5. декември.

Адвокатот на Алексеј Навални, Иван Жданов, ја нарече ИК-3 една од најсеверните и најоддалечените затворски колонии во Русија.

Условите таму се сурови, со посебен режим во зоната на вечниот мраз. Многу е тешко да се дојде до него и нема системи за доставување писма или јавување“, напиша Иван Жданов на социјалната мрежа Х (Твитер), истакнувајќи дека еден од адвокатите денес бил таму и го видел Алексеј Навални, но не му било дозволено да влезе.

Иван Жданов смета дека казнената колонија ИК-3 е однапред подготвена за доаѓањето на Алексеј Навални и потсети дека таму во април бил директорот на Сојузната казнено-поправна служба Аркадиј Гостев и можно е, како што наведе, тогаш да одлучиле да таму го префрли рускиот опозиционер.

Ситуацијата на Алексеј Навални е јасен пример за тоа како системот се однесува кон политичките затвореници, обидувајќи се да ги изолира и репресира. Како и преку кого започнува лажни гласини. Благодарение на оние кои продолжуваат да пишуваат и шират информации за Алексеј Навални и другите политички затвореници, ние ја продолжуваме борбата. Ви благодарам. Слобода за Алексеј Навални“, стои во објавата на Иван Жданов.

Тој ја поврза изолацијата на Алексеј Навални со претседателските избори во Русија во 2024 година, на кои се очекува Владимир Путин да го освои петтиот мандат.

Пред две недели, соработниците на Алексеј Навални објавија дека се загрижени, бидејќи долго време не го виделе или слушнале, а во затворот каде што Алексеј Навални ја отслужувал казната, тој повеќе не се наоѓал на списокот на затвореници.

Соработниците на 47-годишниот активист предупредија дека неговиот живот може да биде во опасност, наведувајќи дека Алексеј Навални имал сериозни здравствени проблеми непосредно пред да исчезне, пишува Moscow Times.

Алексеј Навални ги повика Русите да гласаат за кој било друг кандидат освен за Владимир Путин на изборите на 15. и 17. март.

Алексеј Навални беше затворен во 2021 година, откако се врати во Москва од Германија, каде што се опорави од речиси фатални напад на труење со нервниот агенс „Новичок“, дизајниран од советско потекло. Тој тврди дека Владимир Путин го организирал труењето, што Кремљ истото го негира.

Неговите активисти и политички групи беа забранети како „екстремистички“ организации во летото 2021 година, принудувајќи ги неговите најблиски соработници на егзил.