На косата може да се откријат знаци на три болести

КОСАТА е важен дел од нашиот идентитет. Кога косата почнува да опаѓа или изгледа полошо од вообичаено, тоа може да биде многу вознемирувачко. Во некои случаи, промените во косата може да бидат знак за сериозна болест.

Паркинсонова болест

Додека белиот првут е нормален, жолтиот првут може да биде знак за Паркинсонова болест. Други симптоми вклучуваат тремор, вкочанетост и бавни движења.

Првутот е предизвикан од себороичен дерматитис, состојба во која делови од кожата кои имаат многу потни жлезди (како што е скалпот) стануваат црвени, чешаат, болни и ронливи. Според Паркинсоновата ОК, луѓето со оваа болест се склони кон оваа состојба на кожата. Иако не постои лек за Паркинсоновата болест, неколку третмани и терапии помагаат во борбата против неа.

Алопеција

Ако забележите дека ви паѓаат цели прамени од косата, можеби страдате од алопеција ареата. Оваа автоимуна болест може да се појави и на брадата, веѓите, трепките или други влакнести делови од телото.

Кај алопеција, клетките на имунолошкиот систем ги напаѓаат фоликулите на косата, спречувајќи ги да произведуваат влакна. Причината за болеста е непозната, но се смета дека дефицитот на железо и стресот може да бидат предизвикувачи.

Алопеција ареата може да напредува во тотална алопеција кога опаѓањето на косата ја погодува целата глава или до универзална алопеција кога го зафаќа целото тело. Нема лек ниту за овие болести.

Рак

Црвени или виолетови дамки на скалпот може да бидат знак за редок, но смртоносен рак на крвните садови. Ангиосарком се развива во внатрешната обвивка на крвта и лимфните садови. Може да се појави каде било на телото, но обично се јавува на скалпот, главата или вратот.

Кога ангиосаркомот влијае на органите како што се црниот дроб или срцето, често предизвикува болка. Причината за болеста е непозната, а третманот може да вклучува хирургија, терапија со зрачење и хемотерапија, пишува The Sun.