Никогаш немавме ни намера да ги признаеме договорите од Минск, вели Зеленски

Претседателот на Украина Володимир Зеленски призна дека претходно им кажал на германската канцеларка Ангела Меркел и на францускиот претседател Емануел Макрон дека договорите од Минск не можат да се исполнат и дека не планира да ги исполни.

„Скокав на овој воз кој, да бидам искрен, веќе се лизгаше во бездната. Под воз мислам на овие договори во целина. Секоја точка е вагон и кога ќе почнете да ја анализирате, разбирате: сè е поставено така што едната страна не може да исполни нешто, а другата страна го замрзнува конфликтот. Не видов во договорите желба Украина да се остави независна! Ја разбирам нивната гледна точка: пред се сакаа да ги задоволат апетитите на Русија на сметка на Украина“, рече Зеленски во интервју за „Шпигел“, одговарајќи на новинарско прашање дали се обидел да ги исполни договорите од Минск.

Тој додаде дека одолговлекувањето е сосема нормално во дипломатијата.

„Според мене, тие договори имаа само едно значење: благодарение на нив се појави официјална платформа за дискусија за барем нешто да се одлучи… Но што се однесува до „Минск“ во целина, на Емануел Макрон и Ангела Меркел им реков: нема да можеме да го реализираме“, објасни украинскиот претседател, пишувањето на „Шпигл“.

Тој додаде дека украинската страна го искористила договорот само за размена на воени заробеници.