Објавена е листата на најскапи градови за живеење во Германија

0

Трошоците за живеење во Минхен се највисоки во Германија и се за 38 отсто повисоки отколку во областа Фогтланд на другиот крај од скалата, објавија германскиот економски институт и Федералниот институт за истражување во градежништвото, урбанизмот и просторниот развој.

Одлучувачки фактор се трошоците за домување. Ако не се вклучат, разликата меѓу најскапиот и најприфатливиот е многу помал – шест проценти, а потоа Штутгарт е најскап град, а Лер најевтин. Кога ќе се вклучат трошоците за домување, живеењето во градот Минхен е за 25,1 отсто поскапо од германскиот просек.

Источните федерални провинции значително поевтини

Следува округот Минхен со 16,7 отсто повисоки трошоци, Франкфурт (15,9 отсто) и Штутгарт (14,8 отсто). Областа Фогтланд е 9,5 отсто под националниот просек, исто како и Грајз. Следи Герлиц (9,4% подолу), како и градот Пирмасенс и областа Залцландкрајс со 9,3% под просекот.

Исто така е особено скапо во популарните станбени области, на пример на работ на Алпите или езерото Констанца. Источните сојузни држави, од друга страна – со исклучок на Берлин и неговата околина – имаат тенденција да бидат значително поевтини од националниот просек. 

Истото важи и за одредени области во центарот и северозападниот дел на Германија, западно од Франкфурт и на далечниот север и исток од Баварија. Пресметките се базираат на околу 24 милиони показатели за податоци.