ОТКРИЕНА “ЗАБРАНЕТА ПЛАНЕТА”! Шок меѓу научниците, специјален телескоп на НАСА ги поби сите теории – едно е МИСТЕРИЈА!

0

Научниците открија планета која има големина на Јупитер и орбитира околу ѕвездите која е четири пати поголема од нејзината големина во својот систем.

Астрономите открија необична планета колоквијално наречена „Забранета планета“, пренесува „Спејс“. Оваа „забранета планета“ во нејзиниот систем се состои од планета со големина на Јупитер и помала ѕвезда која е четири пати поголема од Сончевиот систем.

Оваа новооткриена планета орбитира околу црвено џуџеста ѕвезда наречена TOI-5205. Оваа ѕвезда е помала и поладна од Сонцето. Поради нивната големина и ниските температури, овие планети имаат црвена боја и тоа ги разликува од Сонцето по изглед.

Постоењето на оваа планета го потврди и специјален тим научници кои користеа телескопи од земјата заедно со други инструменти. Оваа „егзопланета“ е означена како TOI-5205B, и теоретски би требало да има повеќе планети околу себе од некои други видови ѕвезди, но оваа ѕвезда ја разбива претходната теорија на астрономите.

Според научниците, планетарниот систем TOI-5205 изгледа како грашок кој кружи околу лимон. Научниците користеле специјален телескоп на НАСА „ТЕСС“ кој го користел падот на светлината предизвикан од планетата што минувала пред нејзината ѕвезда. Овој феномен се нарекува „транзитен метод“ и овој метод сочинувал околу седум проценти од вкупниот излез на светлина на ѕвездата. Затоа е откриена таканаречената „забранета планета“.