Откриени нови простории во египетските пирамиди

И покрај долгогодишното истражување на египетските археолошки богатства, истражувачите продолжија да откриваат нови мистерии од античките локалитети, така што истражувачите од Египет и Германија открија нови простории во пирамидата на Сахура, објави тим на научници од Универзитетот Јулиус Максимилијанс од Вирцбург.

Истражувањето предводено од египетско-германскиот египтолог Др. Мохамед Исмаил Калед, помогне да се расветли архитектурата на пирамидата на вториот крал на Петтата династија од 2400 година п.н.е., како и на првиот крал кој бил погребан во Абусир, објавено е на веб-страницата на универзитетот.

Ископувањата започнаа во 2019 година, кога истражувачите почнаа да работат на стабилизирање на подструктурата за да може безбедно да започне истражувањето.

За прв пат, тимот успеа да ги обезбеди погребните одаи на кралот Абусир. Во оваа прилика, истражувачите ги откриле оригиналните димензии на комората и планот на предворјето, кој бил значително оштетен. Благодарение на ова откритие истражувачите успеале да откријат нови ѕидови кои ги сокриле срушените стари. Нискиот премин првично откриен во 1836 година од Џон Перинг е ископан.

Тимот успеа да ја докаже теоријата на Перинг дека преминот водел до магацинот, а досега се откриени осум складишта. The Jerusalem Post објави дека со користење на најсовремена технологија, вклучително и 3D ласерско скенирање, истражувачите спроведоа детални испитувања во внатрешноста на пирамидата. Користењето на оваа технологија му овозможи на тимот да изгради сеопфатно мапирање и на обемни надворешни површини и на тесни коридори и внатрешни комори.