Подгорица: Потпишани неколку договори меѓу Албанија и Црна Гора

0

Премиерите на Црна Гора и Албанија ја потпишаа Заедничката декларација по заедничката седница на владите на двете земји, што се одржа денеска во Подгорица.

Претставниците на владите на Црна Гора и Албанија денеска потпишаа повеќе меѓудржавни договори и меморандуми за соработка и разбирање, јавува Анадолу.

Премиерите на Црна Гора и Албанија, Дритан Абазовиќ и Еди Рама, ја потпишаа Заедничката декларација по заедничката седница на владите на двете земји, што се одржа денеска во Подгорица.

Абазовиќ и Рама потпишаа билатерален договор меѓу Црна Гора и Албанија за изградба на мост на реката Бојана и за отворање на заедничкиот граничен премин Свети Никола-Пулај на територијата на Албанија.

Ресорните министри Драгослав Шќекиќ и Огерта Манастирлиу потпишаа Меморандум за соработка меѓу Министерството за здравство на Црна Гора и Министерството за здравство и социјална заштита на Албанија.

Министерот за труд и социјална заштита Адмир Адровиќ и министерката за финансии и економија Делина Ибрахимај го потпишаа Договорот меѓу Црна Гора и Албанија во областа на социјалната заштита.

Ресорните министри во владите на двете земји, Василије Лалошевиќ и Евис Куши, потпишаа Меморандум за соработка меѓу Министерството за спорт и млади на Црна Гора и Министерството за образование и спорт на Албанија.

Министерката за култура и медиуми Маша Влаовиќ и министерката за култура во Владата на Албанија Елва Маргарити ја потпишаа Програмата за културна соработка меѓу двете министерства за периодот до 2025 година.

Меморандумот за разбирање и соработка меѓу Министерствата за одбрана на Црна Гора и Албанија беше потпишан од шефот на Министерството, Филип Аџиќ, и албанскиот министер за одбрана, Нико Пелеши.

Меморандумите за разбирање меѓу Министерството за капитални инвестиции на Црна Гора и Министерството за инфраструктура и енергетика на Албанија за соработка во областа на енергетиката и реализацијата на инфраструктурни проекти беа потпишани од релевантните министри Ервин Ибрахимовиќ и Бељинда Балуку.

Договорот за соработка меѓу Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Црна Гора и Министерството за земјоделство и рурален развој на Албанија во областа на заедничко одржливо управување со рибарството во Скадарското Езеро и реката Бојана го потпишаа релевантните министри Владимир Јоковиќ и Фрида Крифца.

Јоковиќ и Крифца потпишаа и Договор за соработка меѓу Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Црна Гора и Министерството за земјоделство и рурален развој на Албанија во областа на здравствената заштита на растенијата.