Покрај грутки: Овие помалку познати симптоми укажуваат на можноста за рак на дојка кај жените

Редовните самопрегледи на дојките може да ви помогнат да откриете абнормалности, а мамографите можат да дадат целосна слика за тоа какви промени во ткивото имате. Сепак, постојат некои симптоми кои се помалку познати и можат да помогнат да се идентификува ракот на дојката.Грутка во градите или под пазувите што може да се почувствува со раката е најчестиот показател за рак на дојка. Тоа укажува на тоа дека личноста има ширење на абнормални клетки, па затоа најдобро е да се обратите кај лекар, кој ќе утврди дали се работи за рак на дојка или можеби имате некој друг здравствен проблем како хормонални промени.

Лушпести или црвени брадавици

Распрсканата област на брадавиците може да биде знак за рак на дојка, но може да биде и знак за болест на кожата. Освен тоа, лупењето на кожата на градите може да биде предизвикано од груба облека и тесни градници. Во секој случај, посетете лекар.

Исцедок од брадавицата

Ако од вашата брадавица истекува кафеав, жолт или црвен исцедок, треба да се јавите кај вашиот лекар. Исцедок кој не е намерно предизвикан и се појавува само во едната града е знак дека треба да посетите стручно лице.

Сплеснати или вовлечени брадавици

Ако сте забележале дека обликот на вашата брадавица се променил со повлекување кон градите или со срамнети со земја, големи се шансите тоа да се должи на рак на дојка. Исто така, брадавиците може да ја променат формата за време на бременоста или ако имате треска. но ако чувствувате болка, чешање или црвенило, посетете лекар.

Задебелување на површината на дојката

Ако површината на вашите гради стане подебела или потешка на допир, ова може да укажува на ран симптом на рак. Задебелувањето може да биде на површината на кожата или во внатрешноста на дојката и може да биде предизвикано од канцерогените клетки кои ја блокираат циркулацијата во градите.