Поранешниот британски премиер поднесе оставка од функцијата пратеник

Тој призна дека социјалното дистанцирање не било „совршено“ на собирите на Даунинг стрит за време на заклучувањето на Ковид.

Поранешниот британски премиер Борис Џонсон поднесе оставка од функцијата пратеник во Парламентот, што веднаш стапува на сила. Џонсон се бореше за својата политичка иднина со парламентарна истрага за тоа дали го довел во заблуда Долниот дом кога рече дека се почитувани сите правила воведени поради Ковид-19.

Комитетот за привилегии на британскиот парламент истражува дали Џонсон намерно ги заведувал пратениците во изјавите што ги дал пред Долниот дом во декември 2021 година за забавите што се одржаа во Даунинг Стрит за време на заклучувањето на „Ковид-19“, на кои присуствуваше и на некои. Во неговиот доказ од 52 страници, предаден на комисијата во март, Џонсон призна дека го довел парламентот во заблуда, но негираше дека го сторил тоа намерно .

Тој призна дека социјалното дистанцирање не било „совршено“ на собирите на Даунинг стрит за време на заклучувањето на Ковид .

Но, тој рече дека ова се „суштински“ работни настани, за кои тврдеше дека се дозволени. Тој инсистираше на тоа дека упатствата – како што тој ги разбира – биле следени во текот на целиот период. „Многу е тажно што го напуштам Парламентот – барем засега“, рече Џонсон во изјавата.

„Ме избркаа мал број луѓе, без никакви докази за поткрепување на нивните тврдења и без одобрение дури и од членовите на Конзервативната партија, а камоли од поширокото гласачко тело.