Професорот го спореди бројот на туристи во Хрватска со минатата година: „Ова е фрапантно, не оди на добро!“

0

Споредив колку странски туристи влегле во Хрватска во изминатите два викенда во споредба со истиот период лани…

Жељко Гарача од Економскиот факултет во Сплит гостуваше во Дневник N1 каде коментираше за неконтролираните цени и дали тоа може да влијае на туристичката сезона.

Гарача смета дека многу луѓе бавно се движат. „Понесени од резултатите од минатата туристичка сезона и најавите дека оваа ќе биде подобра, многумина доведоа до драстично зголемување на цените. Но, ова не навестува добро. Ги споредив бројките колку странски туристи влегле во Хрватска во последните два викенда и тој број е шокантно помал, четири пати помал“, рече тој.

„Тоа мора да се одрази во побарувачката. Граѓаните на Западна Европа се добро информирани за цените и знаат дека сме една од поскапите дестинации. Сепак, туризмот не е самопослужување, па ако можете да ги споредите цените како во два трговски ланци, туризмот е искуство. Дел од гостите почнаа да калкулираат, особено Германците кои се пред рецесија. Ќе мора да има пад на цените, некои хотелиери веќе одат во таа насока“, додаде тој.

„Претприемачите не размислуваат за вкусовите на домашните туристи, туку сакаат да заработат што е можно повеќе и да продаваат по највисока можна цена. Кога нема луѓе што ќе го купат по дадена цена, ќе го спуштат. Проблемот на Сплит е што овие цени често остануваат и по сезоната“, забележува Гарача.

слика
д-р. Жељко Гарача