РАБОТНИЦИ во позната фабрика ПАДНАЛЕ ВО БУРЕ СО ЧОКОЛАДО и ЗАВРШИЛЕ ВО БОЛНИЦА

0

Американските регулатори ја казниле компанијата Mars Wrigley по необичен инцидент што се случил во нејзината фабрика во Пенсилванија.

Станува збор за фабрика лоцирана во Елизабеттаун, каде двајца работници паднале во резервоар со чоколадо, поради што морале да бидат спасени. Двајца работници не се во постојан работен однос.

Инцидентот се случил во јуни минатата година, а при спасувањето било отсечено дното на делумно наполнетиот резервоар за да се спасат работниците. Еден од нив со хеликоптер е пренесен во болница.

Во извештајот на регулаторот се наведува дека се работи за сериозен инцидент и се покажало дека биле ангажирани работници за чистење на резервоарите. Пред тоа не ја добија потребната обука.

Работниците се влевале во резервоарот за дозирање, односно за мешање на состојките од кои се прави Dove чоколадото. Во Велика Британија и други земји оваа чоколада се продава под името Галакси.

Компаниите Mars и Wrigley ги здружија силите во 2008 година, а покрај чоколадото Dove, произведуваат популарни слатки како што се чоколадните бонбони M&M и чоколадите Snickers и Twix.

За инцидентот фабриката е казнета со 14.500 долари.