Рани предупредувачки знаци кои може да укажуваат на еден од најсмртоносните типови на тумори

Најчесто се дијагностицира кога, за жал, веќе е доцна за пациентот

Рак на панкреас е еден од најсмртоносните видови на рак со многу ниска стапка на преживување. Една од причините е што често се открива предоцна за каква било ефикасна терапија. Но, постојат некои рани предупредувачки знаци на кои треба да внимавате кои би можеле да ги зголемат вашите шанси за преживување. д-р. Дебора Ли, соработник на медицинскиот портал Др. Фокс многу добро знае колку таква дијагноза може да биде погубна, имајќи предвид дека и татко и и баба и починале од рак на панкреасот. А тоа значи и дека таа самата има зголемен ризик да ја развие оваа болест. Лекарот објасни како да ги откриете потенцијалните симптоми, бидејќи тоа ви овозможува да ја поставите дијагнозата што е можно порано и да започнете со третман што е можно порано.

Знаци на рак на панкреасот

Наречен тивок убиец затоа што е тешко да се препознае, ракот на панкреасот најчесто се дијагностицира кога, за жал, веќе е доцна за пациентот. Тоа е затоа што потребни се 10 до 20 години за да се развие ракот на панкреасот и во поголемиот дел од тоа време не предизвикува никакви симптоми. Помалку од 10 проценти од луѓето на кои им е дијагностициран рак на панкреас преживуваат 5 години. Ако се открие рано, може да се третира како и другите видови тумори, па затоа е важно да знаете на кои знаци треба да внимавате. Вообичаено, првиот симптом кој го забележува лице со рак на панкреас е пожолтување на кожата и белките на очите, темна урина и бледа столица.

– Жолтица не се развива преку ноќ, туку обично се развива бавно во период од неколку недели или месеци. Други симптоми кои можат да бидат предизвикани од рак на панкреасот вклучуваат гадење, повраќање, варење, губење на апетит и необјаснето губење на тежината. Некои луѓе може да страдаат и од болки во стомакот или грбот – вели д-р Ли. Друга работа што ја опишуваат луѓето заболени од рак на панкреасот е промената на нивните навики на дебелото црево, столицата која има исклучително непријатен мирис, бледа боја и мрсна и тешко се фрлаат во тоалетот. Ракот на панкреасот може да предизвика и дијареа или запек, а може да предизвика и дијабетес.

Помалку познати симптоми на рак на панкреасот

– Некои пациенти со рак на панкреас стануваат дијабетичари бидејќи нивниот панкреас повеќе не произведува инсулин како што треба. Затоа, може да бидат присутни симптоми на дијабетес, како што се жед, често мокрење, слабост, постојан глад, губење на тежината или чести инфекции – вели д-р Ли, додавајќи дека помалку е познато дека ракот на панкреасот може да го зголеми ризикот од длабока венска тромбоза или формирање на згрутчување на крвта. Првиот знак на болеста може да биде дури и болен и отечен мускул на потколеницата или кашлица, болка во градите и отежнато дишење. Колку подолго ракот на панкреасот не се препознава, толку е поголема веројатноста да се прошири на други делови од телото, како што се коските.

– Доколку се дијагностицира во напредна фаза, можно е да се проширило на коските. Ова се нарекува метастатски рак, а метастазите во коските се исклучително болни и коските стануваат многу кршливи. Пациентите со метастази во ‘рбетот може да се жалат на силна болка во грбот. Ракот на коските предизвикува хиперкалцемија (покачено ниво на калциум), што може да предизвика конфузија, дехидрација, повраќање и запек – објаснува д-р Ли.

Што можете да направите за да го намалите ризикот

За жал, кога се дијагностицира рак на панкреасот, обично се оперираат само 15 до 20 случаи. Сепак, експертите тврдат дека ракот на панкреасот би можел да се открие и до три години порано доколку необјаснето губење на тежината и покаченото ниво на гликолизиран хемоглобин се користат како рани показатели за болеста. д-р. Ли советува веднаш да закажете состанок со вашиот лекар ако имате некој од симптомите опишани погоре, особено необјаснето губење на тежината, жолтица, дијареа која трае неколку дена или ако се чувствувате општо лошо. Не постои програма за скрининг за рак на панкреас, но како дел од студијата на Европскиот регистар на наследен панкреатит и рак на панкреасот, можете да извршите тестови за рак на панкреасот, доколку:

  • имате еден или повеќе членови на семејството со рак на панкреасот
  • имате еден член на семејството со Линч синдром и еден со рак на панкреасот
  • имате наследен панкреатит и мутиран PRSS1 ген
  • имате Peutz-Jegers синдром.