РЕКОРДНА ПРОДАЖБА НА ПЛОЧИ ВО БРИТАНИЈА ОД 1990 ГОДИНА – Касетите се повторно популарни: Враќање на старите носачи на звук

Продажбата на грамофонски плочи во Велика Британија го достигна своето највисоко ново ниво од 1990 година оваа година, а касетите исто така се повторно популарни меѓу љубителите на музиката, што го потврдува враќањето на физичките аудио носачи на пазарот.

Продажбата на винил се зголеми шеснаесетта година по ред, за 11,7 отсто, објави Би-Би-Си, повикувајќи се на податоци на Британската фонографска индустрија (BPI).

Тејлор Свифт со својот албум 1989 (Тејлоровата верзија) е на првото место на листата по број на продадени плочи, а на второ место се Ролинг Стоунс со албумот „Дијаманти из Хакни“ (ackney Diamonds).

Продажбата на касети надмина 100.000 примероци четврта година по ред, објави Би-Би-Си.