Светска прогноза: За 10 години секој трет Балканец ќе пати! Мислат дека е естетски проблем, не се свесни дека тоа е болест

Ниту дебелите луѓе не разбираат дека дебелината е хронична болест, а не естетски проблем, апелираат експертите. Статистиката станува алармантна – повеќе од милијарда луѓе се дебели, додека кај нас секој петти Балканец е дебел. Уште поголем проблем е што оваа бројка ќе се зголеми доколку продолжиме со истиот начин на живот. Според проценките на лекарите, за десет години секој трет човек на Балканот ќе страда од дебелина.

На прашањето дали е можно брзо да се симнат барем десет килограми со диета, ендокринологот проф. Д-р Мирјана Шумарац Думановиќ за РТС вели дека секој што се бори со вишокот килограми би сакал да го направи тоа. „Дебелината е долгорочна, хронична болест со бројни причини, а има бројни предизвици во изнаоѓањето решение за лек“, вели професорката Шумарац Думановиќ.
Таа наведува дека генетиката е важен фактор на ризик и влијае до 40 отсто од појавата и развојот на дебелината. Од друга страна, има малку генетски и хормонални нарушувања кои доведуваат до дебелеење. Станува збор за болест која настанува како резултат на нездрава или дебезогена средина, а под тоа не подразбираме само воздух и вода, туку и храна. Епидемијата на дебелина и во светот и кај нас е под влијание на храната што ја консумираме, начинот на кој таа се произведува и продава кај нас.

„Покрај прогнозата на светските експерти дека секој трет жител на Балканот ќе страда од дебелина за 10 години, постои и предупредување дека во светот ќе има речиси две милијарди дебели луѓе. Уште позагрижувачки е фактот што се верува дека дебелината кај децата уште повеќе ќе се зголеми – за 100 проценти е зголемена инциденцата на дебелина кај децата“, вели професорката Шумарац Думановиќ.

Од естетски причини до проблеми со неплодност

Луѓето посетуваат лекар кога веќе имаат проблем. Некој доаѓа од естетски причини, кога сфаќа дека не може да се справи со вишокот килограми, а тоа се најчесто адолесценти. Девојките бараат помош поради нарушување на менструалниот циклус, а младите брачни парови бараат помош кога не можат да имаат деца. Сите овие се проблеми поврзани со дебелината.

„Дијабетичарите доаѓаат кај нас, бидејќи 86 отсто од луѓето со дијабетес се дебели. Потоа, има пациенти со срцева слабост. Околу 80 отсто од пациентите со срцева слабост се дебели, а кардиолозите всушност ги третираат последиците од дебелината. Луѓето доаѓаат и на лекар кои треба да решат ортопедски проблем, но не можам да се оперираат поради вишок килограми“, вели професорката Мирјана Шумарац Думановиќ.

Во Центарот за третман на дебелина доаѓаат пациенти кои се кандидати за медикаментозна терапија за третман на дебелина и кои биле подложени на медицинска диета со физичка активност. Станува збор за пациенти кои се кандидати за баријатриска хирургија, хируршки зафати за намалување на желудникот, а за таа процедура се подготвуваат со лекови на Клиниката.

Доживотна борба

Дебелината е болест со која треба да се борите цел живот. А тоа не е лесно, бидејќи и кога успешно слабееме, уште потешко е да ја одржиме таа телесна маса. „Нашето тело се бори со различни механизми да не врати на почетните позиции, со забавување на метаболизмот, па искористеноста на храната што ја внесуваме е поголема и тогаш постојано сме во тој јаз. Тогаш таа диета мора да биде долготрајна и затоа и не е диета, бидејќи диетата трае кратко. Тоа е промена на животниот стил, заедно со физичката активност, која само може да го забрза метаболизмот“, објаснува професорката.

Денес, на 4 март се обележува Денот на борбата против дебелината.