СВРТУВАЊЕ ЗА 90 СТЕПЕНИ- Движењето на црната дупка ги збуни научниците: Таа сега е насочена директно кон Земјата

„Нашата хипотеза беше дека релативистичкиот млаз на нејзината супермасивна црна дупка го смени правецот и за да ја потврдиме оваа идеја моравме да направиме многу набљудувања“, рече водечкиот автор на студијата Лорена Хернандез-Гарсија.

Супермасивна црна дупка, која исфрла зрачење со речиси брзина на светлината, се помести за неверојатни 90 степени и се упати директно кон Земјата. Како што истакнува Live Science, тоа е остар пресврт што ги збунува физичарите. Активните галактички јадра (AGN) се црни дупки во јадрата на многу други галаксии и тие ја акумулираат материја и исфрлаат моќни млазови честички со висока енергија познати како релативистички млазови. 

AGN се класифицирани според тоа кој дел е насочен кон Земјата. PBC J2333.9-2343, голема галаксија со дијаметар од околу 4 милиони светлосни години, претходно беше класифицирана како радио галаксија, што значи дека огромните млазови на зрачење од нејзината AGN беа насочени под прав агол кон нашето видно поле.

Сепак, според новото истражување објавено на 20 март во списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, галаксијата се рекласифицира како блазар. Затоа, млазовите на црната дупка сега се насочени директно кон Земјата . Ова значи дека млазовите на галаксијата се поместија за „драматичен“ степен, напишаа истражувачите во студијата.

„Нашата хипотеза беше дека релативистичкиот млаз на нејзината супермасивна црна дупка го смени правецот, а за да ја потврдиме оваа идеја, моравме да направиме многу набљудувања“, рече водечкиот автор на студијата Лорена Хернандез-Гарсија, астрофизичар од Милениумскиот институт за астрофизика.

Хернандез-Гарсија и нејзините колеги го набљудувале PBC J2333.9-2343 низ речиси целиот електромагнетен спектар, од радио бранови до гама зраци. Нивните набљудувања покажаа дека оваа галаксија има карактеристики типични за блазарите – таа осветлела и затемнувала како блазар и имала слични млазови. 

Што ја предизвика оваа голема промена? Астрономите сè уште го откриваат тоа. Тековните теории вклучуваат спојување на галаксиите, каде што друга голема галаксија се судрила со PBC J2333.9-2343, менувајќи ја ориентацијата на сè во неа. Потребни се повеќе набљудувања за да се открие оваа мистерија, според Live Science.