Се верува дека кумството не се одбива: Свештеникот открива дали има вистина во народните верувања и дали тоа навистина е неопростлив грев

0

Порано со изборот на кум семејството засекогаш беше врзано за кумот, но се чини дека во денешно време кумовите се менуваат со секоја генерација.

Кумот е главен сведок пред Бога и луѓето на свадбата, тој крштева деца, ги жени нив и е врзан за тоа семејство до смрт.

Да се ​​избере некого за кум е голема одлука, а од друга страна е многу голема одговорност кога некој ни верува и не избира за оваа важна улога.

За жал, во денешно време првата мисла кога некој ќе не праша дали сакаме да бидеме кум е дали имаме доволно пари за целосно да ја оправдаме оваа улога. Во нашата нација со векови се зборува дека „кумството не се одбива“, а еве какви се последиците што нè очекуваат според старото народно верување ако ја одбиеме оваа важна улога:

Првото верување се однесува на одбивањето на кумот на свадбата, а вели дека тој што ќе одбие ќе биде несреќен цел живот и никогаш нема да ја најде својата сродна душа, бидејќи одбил да сведочи пред Бога и луѓето за бракот на двајца луѓе.

Некои веруваат дека овој чин носи и осаменост до крајот на животот и дека човекот кој го одбил кумот нема да има вистински пријател покрај себе.

-Кумот е човек од доверба, најчесто најдобар пријател. Ако некој кој не ви е близок ве покани да бидете кум, логично е дека ќе се двоумите. И затоа е најдобро да бидеме искрени – вели архимандрит Никитовиќ

Друго народно верување вели дека мажот кој одбива да крштев дете никогаш нема да има свое дете. Ќе се смета за неподобен родител, бидејќи не е подготвен да преземе на себе голема духовна обврска.

– Апсолутно не! Тоа се обични суеверија кои го нарушуваат православието. Кум треба да биде духовен водич на своето кумашинче. Да го води низ животот и да му биде поддршка. А како може, ако не сака – прашува Никитовиќ.

Тој додава дека кумството сега е сосема поинаку од порано. Старите кумови биле поодржувани и на некој начин посилни, додека денес ваквиот чин повеќе се гледа низ материјална призма.

– Лесно може да се случи мажот да избере кум според неговата финансиска состојба, за да има корист во блиска иднина. Па и тоа не е втемелено во православието – јасен е архимандрит.

Затоа, доколку некој ве одбере за оваа многу важна улога во животот, бидете горди и уживајте во сето она што го носат кумовите, без да се оптоварувате со материјални работи, бидејќи тоа е, пред сè, нераскинлива духовна врска.