СЕ ЗГОЛЕМУВА ПРИТИСОКОТ ВРЗ БЕЛГРАД! Ана Брнабиќ за доаѓањето на Лајчак во Приштина и Белград: „Нема да биде лесно“

Специјалниот претставник на Европската унија за дијалог, Мирослав Лајчак денеска ќе ги посети Приштина и Белград, каде ќе се сретне со косовскиот премиер Албин Курти и со српскиот претседател Александар Вучиќ.

Премиерката на Србија, Ана Брнабиќ, по повод денешната посета на специјалниот пратеник на ЕУ Мирослав Лајчак на Приштина и Белград оцени дека дипломатските активности се забрзуваат, дека притисокот се засилува и додаде дека верува во гаранциите на меѓународната заедница. во врска со формирањето на Заедницата на српските општини (ССО).

Таа рече дека Лајачак прво оди во Приштина и дека, колку што може да види, темата за формирање на ЗСО била тука и додаде дека не ја интересираат ставовите на косовскиот премиер Аљбин Курти за ова прашање.

Таа потсети дека ЗСО е договорено и преговарано пред десет години како дел од Бриселскиот договор, во 2013 и 2015 година и нагласи дека верува во гаранциите на меѓународната заедница дека така ќе се формира.

Таа објасни дека верува во гаранциите на меѓународната заедница бидејќи, како што рече, не знае како би гарантирале некој друг договор доколку овој не се исполни.

„ Нема да биде лесно “, рече Брнабиќ и додаде дека очекува манипулации и обиди за промена на договорот „од пријателите на Приштина“. Таа смета дека сето тоа, како што повтори, „нема да биде лесно“, но дека нема да доведе до успех бидејќи сè за ЗСО е „на хартија“.

Брнабиќ средбата во Приштина на косовскиот премиер Аљбин Курти со претседателката на Санџак Партијата за демократска акција Сујемална Угљанин и претседателот на Партијата за демократска акција Шаип Камрби денеска во Приштина ја оцени како „ обид за дестабилизација на централна Србија “.

– Ова е и една од формите на манипулација со Заедницата на српски општини , барајќи вакво нешто да постои на територијата на централна Србија. Тие две работи се целосно неспоредливи – изјави Брнабиќ.

Таа изјави дека „ многу е тажна кога слуша некои претставници на албанското и бошњачкото национално малцинство (што велат тие), не се работи за целото албанско или бошњачко национално малцинство, со кое како Влада имаме многу добра соработка“.

– Ги почитуваме нашите национални малцинства. И секој ден имате напади врз Србите на Косово и Метохија и потоа некој вели дека таму имаат некакви права – рече Брнабиќ, нагласувајќи дека Србите на Косово не се национално малцинство бидејќи тоа е покраина на Србија.