Се сеќавате на Нина која продаваше крофни? Нејзиниот татко е подобро и се подготвува за лекување

0

11-годишното девојче Нина Нинковиќ пред неколку месеци ги освои срцата на целиот регион. Потоа продаваше крофни на улица за да собере пари за лекување на нејзиниот болен татко. Нејзината мајка и баба печеле крофни, а таа ги продаваше за симболични 100 динари (50 денари). Во собирањето пари за лекување на Зоран, таткото на Нина се вклучија и хрватски граѓани.

Сега мајката на Нина, Наташа, за Нова.рс изјави дека Зоран е подобар. Рекла дека цело време бил дома и дека е многу горд на својата ќерка. Таа истакна дека до сега не се огласил поради неговата здравствена состојба, но дека ќе не контактира. Во моментов, вели тој, се чувствува добро и се подготвува за уште едно патување во Русија.

„На почетокот на август бевме на клиниката во Москва, Зоран е подобро и се надеваме дека така ќе остане. Лекарите рекоа дека состојбата може да се контролира со лекови, но бараат да дојдеме пак во октомври. Секако дека лекувањето ќе потрае, но важно е да биде добро“, изјави Наташа.

„Нина направи чудо“

Таа објасни како всушност се случила целата приказна за крофните. 

„На клиниката во Русија ме прашаа дали имаме пари да доаѓаме редовно. Во тој момент немав пари, да знаев што ќе се случи, ќе кажев дека ќе собереме. Најмногу собиравме од пријатели, а не ни помислував дека преку ноќ ќе успееме Нина е дар од Бога. Направи чудо, не е ни свесна за тоа. Нина е мојата гордост“, додала Наташа.

Но, Нина нема да оди во Русија со нејзиниот татко.

“Не би сакал да ја оптоварувам. Таа самата забележа дека нешто се случува. Таа виде дека нешто не е во ред и ми рече: “Мамо, јас ќе помогнам”?’. А потоа рече: „Лесно е мамо.“ За се што направи Нина доби грст убави и топли зборови и многу љубов“, заклучила Наташа.

Да потсетиме, таткото на Нина Зоран го загуби видот во 2016 година по аблација на мрежницата. Во март 2022 година повторно се случи аблација, по што му била дијагностицирана симпатична офталмија и панувеитис, поради што неговиот живот е во опасност. Му требаше помош за да оди на понатамошно лекување.