Сите го сакаат ‘турското’ кафе но, многумина ја прават истата грешка при приготвувањето – ова го расипува вкусот, а постои само едно правило!

Како да сварите посилно кафе ? Грешка што многумина ја прават ненамерно го влошува вкусот, но постои правило како топлата напивка да се подготви за да биде совршена и јака колку што сакате!

Дали сакате посилно или послатко кафе ? Иако двете не се исклучуваат меѓусебно, многумина прават една грешка кога сакаат пијалокот да има интензивен вкус.

Домашното, турско или македонско кафе, како што се нарекува пијалакот кој традиционално се приготвува во секое домаќинство во Северна Македонија, најчесто се пие наутро и често се смета за мерка на готвачката вештина. Ако е добро, на шега се вели дека „домаќинката е спремна за мажење“, што би требало да значи дека ја постигнала вистинската рамнотежа на кафето, водато и по потреба шеќерот.

Секој има свој омилен начин на подготовка на кафето, и како тоа „правилно“ се приготвува, како и дали треба да се користи вода од чешма за подготовка, кога е најдобро време за пиење итн., а на сето ова имаат одговор експертите и посочуваат на некои грешки кои многумина ги прават.

Она што повеќето го прават кога сакаат да подготват појак црн пијалок, каков што пијат многумина кај нас, е да ја зголемат количината на кафе. Голема грешка! Ако додадете премногу кафе, ризикувате пијалокот да стане кисел. Всушност, и покрај популарното мислење, поголема количина од овој црн прав нема да го засили вкусот на пијалокот. Има само одредена количина на кофеин што може да се „извлече“ од зрното пред да го уништите вкусот на пијалокот, а сето тоа зависи од времето на контакт, брзината на екстракција и односот на водата и кафето. Златното правило е две лажички кафе на 170 милилитри вода!