СИТЕ ЈА ЦИТИРААТ МУДРАТА МИСЛА НА НИКОЛА ТЕСЛА, НО ВИСТИНАТА Е РАЗЛИЧНА: Познатиот научник НИКОГАШ не го кажал, а авторот е НЕКОЈ ДРУГ

Извонредните едукативни мисли и цитати на Никола Тесла остануваат вечни и надвор од секое временско ограничување. Сепак, има многу кои не му припаѓаат на научникот.

На социјалните мрежи со денови кружи цитатот на Тесла „Добро треба да се прави до исцрпеност…“. Цитатот воодушеви толку многу граѓани што под името на Тесла стигна до различни профили на Инстаграм и Фејсбук, дури и како „мисла на денот“. И актерката Анѓелка Прпиќ мислеше дека тоа се негови зборови, но сега ја објави вистината.

Автор на текстот е новинарка, писателката Боба Џудери, пренесува магазинот „Лола“, а некој неуморен интернет работник очигледно не ја следел пораката што толку внимателно ја префрлил на екавица, припишана на Тесла и објавена.

Можеби во желбата да докаже дека Тесла е Србин, тролот, без да се посомнева, докажал непобитен факт – дека Боба Џудерија е Тесла.

Текстот објавен во е-весникот во 2016 година е репродуциран во целост.

“Во Ница половина од семејството било спасено, половина умрело. Се прашувам што ќе остане во душите на децата кои ги видоа убиените татко и брат. Каков ужас ќе ги држи за врат и колку долго. Можеби нема да се опорават до крајот на животот. Тоа е ужасен свет во кој живееме.

Кога ќе сфатам дека, во суштина, ништо нема смисла, мислам, од некаде ми доаѓа идејата дека единственото значење е да ѝ пркоси на бесмисленоста правејќи добро. Старо, добро, патетично Добро. Без претпочитање. Треба да правиме добро до степен на исцрпеност, треба да го преплашиме универзумот со добрина како што сме преплашени од количината на злото во светот.

Човек треба да прави добро до глупост, и надвор од тоа. А кога нема причина, треба да се прави добро. Секој ден треба да правиш добро за да би стоплил нечија душа. Универзумот треба да се збуни. Треба да правите добро дури и кога доброто не враќа добро. Треба, и покрај се. Треба, затоа што тоа е единственото нешто и затоа што ништо нема смисла. И бидејќи тоа е единствениот напад на бесмисленоста, тоа добро.

Треба да правиме добро дури и кога мислиме дека дури и да правиме добро нема смисла. Само бесмислено ми мириса на некаква смисла. Совршено, чисто добро, без никаква смисла.”