Социјалдемократите во опасност да го загубат регионалното гласање во Берлин

Социјалдемократите на германскиот канцелар Олаф Шолц се во опасност да изгубат при повторување на регионалните избори во Берлин, покажуваат анкетите на јавното мислење цитирани од АФП.

Според социолозите, конзервативната опозиција во форма на Христијанско-демократската партија ќе ги надмине социјалдемократите на Шолц. Доколку се потврдат предвидувањата, тоа ќе биде првпат по повеќе од 20 години ЦДУ да биде на врвот на регионалното гласање во главниот град.

Поранешната градоначалничка Франциска Гифи, која ја предводи скршената коалиција меѓу Социјалдемократите, Зелените и екстремната левица, го опиша нареденото повторување на гласањето како „тешка и предизвикувачка ситуација, особено во актуелната криза“ со зголемените цени на енергијата од војната во Украина.