Српски Курир: ХАКЕРИ ВЛЕГЛЕ ВО БАЗАТА НА ПОДАТОЦИ НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ? Тие бараат 20.000 биткоини или 40 милиони долари за да ги вратат податоците

Хакери барале откуп од 20.000 биткоини за да ги вратат сите податоци во ФЗО, пишува порталот МКД.мк , врз основа на информации наводно добиени од неофицијални извори од оваа институција.

Од МВР велат дека немаат такви податоци.

Според извештаите, институцијата е во неред во врска со чистењето на податоците, а хакерите наводно барале огромни суми во виртуелна валута за да ги вратат сите податоци.

Од Фондот, пак, уверуваат дека со анализата на стручно-техничките тимови било утврдено дека при сајбер нападот не протекле податоци надвор од базите на податоци.

Од фондот сега велат дека стапил во комуникација со јавните здравствени установи за да се собере потребната документација за исплата на платите на здравствените работници.

Но, исплатата на платите за јануари, според најавите, ќе биде следната недела.

Лекарите велат дека доколку не добијат плата до понеделник ќе излезат на улица во знак на протест.