Студијата за која пишуваат медиумите – нафтениот гигант 50 години ја криел вистината за климата: “Знаеја се!”

0

„Иако ги имаа сите податоци, тие започнаа долгорочна кампања за да го минимизираат или дискредитираат она што го потврдија научниците.“

Нафтениот гигант Exxon тајно „неверојатно прецизно и вешто го предвидел глобалното затоплување“ само за да поминат децении валкајќи и омаловажувајќи ги таквите научни наоди за да ја заштити својата основна дејност, покажа новото истражување, пишува Гардијан.

Многу внатрешни документи и научни трудови веќе покажаа дека Ексон знаел за опасностите од глобалното затоплување уште во раните 1970-ти, а органите на нафтената индустрија знаеле за ризикот уште порано – од 1950-тите.

После тоа, тие силно и многу успешно ги мобилизираа силите против науката за да спречат секој обид за намалување на употребата на фосилни горива.

Сепак, новата студија јасно покажува дека научниците од Exxon биле многу точни во нивните проекции од 1970-тите па наваму, предвидувајќи нагорна крива на глобалните температурни зголемувања и емисиите на јаглерод диоксид што е блиску до она што всушност се случило кога светот почнал да се загрева со невидена брзина милиони години.

Научниците од Exxon предвидоа дека глобалниот пораст на температурата ќе биде околу 0,2 целзиусови степени поради емисиите на стакленички гасови од согорувањето на нафта, јаглен и други фосилни горива. Новата анализа, објавена во списанието Science, покажа дека научниците на Exxon се високо квалификувани и дека нивните проценки се „конзистентни и целосно конзистентни со независните академски и владини модели“.

Џефри Супран, чие претходно истражување на документите од историската индустрија помогна да се расветли токму она што го знаеле Exxon и другите нафтени компании, вели дека е неверојатно да се видат проекциите на Exxon толку тесно усогласени со она што всушност се случило подоцна.

„Ова навистина го сумира она што Exxon го знаеше, многу години пред да се родат многумина од нас“, рече Супран, шеф на анализата спроведена од истражувачите од Универзитетот Харвард и Институтот за истражување на климатските промени во Потсдам.

„Сега имаме докази дека тие точно го предвиделе затоплувањето години пред да почнат да ја напаѓаат науката. Овие графикони докажуваат дека Exxon знаел и намерно погрешил“.

Како дел од истражувањето, беа анализирани повеќе од 100 внатрешни документи и рецензирани научни трудови, кои беа создадени некаде помеѓу 1977 и 2014 година или од научници и менаџери на Exxon или споделено авторство со независни научни организации.

Анализата покажа дека Exxon сосема со право ја отфрли идејата дека светот се движи кон неизбежно ледено доба, за што се дискутираше во 1970-тите, и наместо тоа предвиде дека на планетата и се заканува „супер-интеграцијал“ (периодот помеѓу два ледени периоди) предизвикани од зголемување на нивото на јаглерод диоксид. Научниците од Ексон, исто така, открија дека глобалното затоплување предизвикано од човекот ќе биде откриено некаде околу 2000 година и предвидоа „јаглероден буџет“ за да се задржи затоплувањето на 2 степени целзиусови во споредба со прединдустриската ера.

Вооружен со ова знаење, Exxon започна долготрајна кампања за да го минимизира или дискредитира она што го потврдија научниците. Уште во 2013 година, Рекс Тилерсон, тогашниот извршен директор на компанијата, рече дека климатските модели не се „компетентни“ и дека постојат „неизвесности“ во врска со влијанието на согорувањето на фосилните горива врз климата.

„Тие молчеа додека го правеа ова истражување и дури кога од стратешки причини стана неопходно да се справат со егзистенцијална закана за нивниот бизнис, тие се спротивставија и се побунија против науката“, рече Супран.

„Тие би можеле да ги поддржат своите научници и да не ги негираат нивните наоди. Би било потешко да се негира дека големиот нафтен крал ја поддржувал науката наместо да ја напаѓа“.

Климатските научници велат дека новата студија нагласува важно поглавје во напорите за справување со климатската криза.

„Многу несреќна околност е што компанијата не само што ги игнорираше имплицитните ризици од овие податоци, туку избра да ги поддржи ненаучните идеи наместо само да ги одложи активностите – веројатно во обид да заработи уште повеќе пари“, вели Натали Маховалд, експерт за климата на Универзитетот Корнел.

Маховалд вели дека одложувањата во започнувањето акции, поддржани од Exxon, имале „силни импликации“ бидејќи претходните инвестиции во сончевата и ветерната енергија можеле да ги спречат сегашните и некои идни климатски катастрофи. „Ако го вклучиме влијанието на загадувањето на воздухот и климатските промени, нивните постапки веројатно негативно влијаеле на илјадници, ако не и на милиони луѓе“, додаде таа.

Дру Шиндел, климатолог од Универзитетот Дјук, ја нарече новата студија „детална и моќна анализа“ и рече дека неточните јавни коментари на Exxon за климатската криза се „особено дрски“ со оглед на тоа што нивните научници работеле заедно со независни истражувачи за да го проценат глобалното затоплување. Но, Шиндел, исто така, рече дека е тешко да се заклучи дека научниците на Exxon биле подобри од надворешните научници.

Новото дело фрла повеќе светлина врз дезинформациите на Exxon, рече Роберт Брул, експерт за еколошка политика од Универзитетот Браун, кој ги истражуваше дезинформациите за климата што ги шири индустријата за фосилни горива.

„Сигурен сум дека сегашниот напор да се бара одговорност од Exxon ќе ја земе предвид оваа студија“, рече Брул, мислејќи на различните тужби кои имаат за цел да ги натераат нафтените компании да платат за климатската штета што ја предизвикале.

Exxon е контактиран за коментар.