Тајната на долгорочниот успех на TikTok и зошто желката секогаш го победува зајакот

Научете како да избегнете една од најчестите грешки при стартување на профил на TikTok

За да станете успешен креатор на TikTok, треба да објавувате 4-5 пати на ден, 7 дена во неделата. А кога веќе објавувате, зошто да не објавувате приказна 2-3 пати на ден во која ќе ги промовирате вашите видеа? Дополнително, се подразбира дека ќе одговорите на секој коментар што ќе го добиете и ќе напишете значајни коментари за видеата на другите создавачи во вашата индустрија. А за да обезбедите најголем можен „досег“, во часот што ви преостанува во денот, најдобро би било да одржите пренос во живо на вашиот профил.

Некои би имале уште неколку да додадат на оваа скромна листа на активности, но ние нема. Ова се практики кои често им се препорачуваат на луѓето кои сакаат да се вклучат во активност позната како создавање содржина или создавање содржина за социјалните мрежи – во овој случај, TikTok. Меѓутоа, она што ќе го прашаат оние со поголемо животно и деловно искуство меѓу нас е: до кога човек може да го задржи ова темпо – особено со другите обврски? Сè уште немаме емпириски податоци, но искуството покажува – не за долго.

Мали чекори до голем успех

Многу креатори на содржини, без разлика дали се работи за личен или деловен бренд, ги започнуваат своите профили многу амбициозно, со мегаломански планови за објавување кои по неколку недели или месеци повеќе не можат да ги одржуваат. Иако добриот почеток на профилот е исклучително важен, одржувањето на профилот е маратон, а не спринт. За да бидете постојано релевантни и присутни во главите (и доводите) на публиката, доследноста е клучен квалитет. Подобро е да се објавува три пати неделно цела година отколку два пати на ден, но само неколку месеци.

Овој совет се разбира значително се разликува од идејата што населението често ја има за креаторите на содржини, особено на TikTok. И покрај впечатокот за спонтаност, автентичност и креација кога човек има инспирација, успешните творци имаат прагматичен и планиран пристап кон својата работа. Ваквиот пристап се рефлектира и во начинот на креирање на содржината и во видот на содржината.

Имено, најдобар начин да се постигне конзистентност е да се креира содржина однапред, и тоа во поголеми количини (т.н. „бач креирање“). Наместо да ги снимате видеата едно по едно, попрактично е да ги напишете сите сценарија за одреден период (на пр. недела или месец), да ги снимате сите во едно парче, а потоа да ги уредувате според вашето конкретно темпо. Ова исто така ви овозможува поголема флексибилност без губење на конзистентноста. Имено, доколку секогаш имате доволно материјал за наредните две недели, непредвидените други обврски нема да ви го нарушат темпото на објавување. Од истата причина, подобро е да започнете профил само кога имате доволно видеа подготвени за првата недела или две, отколку веднаш кога ќе го направите вашето прво видео.

Во однос на видот на содржината, во индустријата се воспостави терминот MVC – „Minimum Viable Content“. Станува збор за креаторите – и преку планирање и преку експерименти и постојани повторувања – развивање одреден формат што е интересен за публиката и лесен за производство во поголеми количини. Да го земеме на пример Филип Јанеш , член на заедницата Crew, кој снима содржини за бонтон, витештво и врски. Преку своите видеа, Филип ги едуцира следбениците за различни техники и правила на однесување. Нашол формат што му одговара и е неисцрпен извор на креативност.

На пример, секогаш можете да снимате видеа на иста локација, да развиете специфичен стил на производство и уредување или специфични форми на изразување што ќе ви заштедат време кога пишувате сценарија. Секако, по одредено време публиката ќе се засити од тој формат, па ќе бидете принудени да креирате нов формат, но процедурата останува иста.

Ова во никој случај не значи дека треба да ја потиснете инспирацијата и да снимате ништо друго освен тој формат. Всушност, тоа е сосема пожелно, но најдобро е содржината на вашиот профил да се базира на MVC, а потоа повремено да се вклучите во други потфати кои бараат повеќе време и енергија од вас.

Се е до дисциплина

Се разбира, необично е да се каже дека многу креатори се откажуваат поради преголема посветеност, но тоа е приказна што често ќе ја слушнете во индустријата за содржина. Охрабрени од интернет-културата на мотивациони видеа и „личен развој“ (што всушност е многу повеќе за професионален развој), милениумците и членовите на генерацијата Z често прифаќаат сеопфатен пристап, мислејќи дека секогаш ќе бидат мотивирани како што беа во почетокот. Но, кариерата е долг пат исполнет со пречки, и како што знае секој маратонец, клучот за долгорочниот успех не е мотивацијата, туку дисциплината. Дисциплината значи трчање со свое темпо, дури и кога немаме мотивација да го сториме тоа – но подеднакво и кога имаме мотивација да трчаме многу побрзо. Затоа желката секогаш на крајот го освојува зајакот.