Тешко ви е да се разбудите наутро? Вежбајте будење во 4 чекори

Се чини дека секој може да се претвори во утринска птица, а успехот е загарантиран ако ги испробате овие четири чекори, па ајде да започнеме.

  1. Не се откажувајте

Експертот за спиење д-р Мајкл Бреус изјавува дека прво би размислил кога си легнува и дали секоја вечер тоа е исто време. Според него, за да бидете успешни, треба да истраете и да легнете во исто време секој ден, а потребни се околу 21 ден за нашиот внатрешен часовник да се навикне на новиот распоред. Тој додава дека не е толку едноставно само да се оди во собата во исто време и да се стане рано. Треба да го одредите времето кога сакате да станете и да се принудите да се разбудите точно во тоа време 21 ден за мозокот да ја добие пораката.

  1. Помошта е добредојдена

Еден од најдобрите начини да ги постигнете своите цели и да се разбудите полни со енергија е да спиете доволно. За да си помогнете, можете да користите додатоци како што се магнезиум или мелатонин, кои содржат состојки кои ќе ви помогнат да заспиете побрзо и да заспиете.

  1. Кој е вашиот хронотип?

Покрај тоа што е конзистентен секоја вечер и секое утро, Бреус ја нагласува важноста да се знае вашиот хронотип – и опишува каква е вашата „личност за спиење“. Вистина е дека не сме сите лавови и мечки, па понекогаш ќе биде малку потешко да се претворите во утрински тип на личност бидејќи тоа едноставно не сте вие ​​- вие. Сепак, можно е и делфините и волците да одат рано да се одморат и рано да станат. Познавањето на најдоброто време за будење може да ви помогне да бидете реални за вашите цели – кога сакате да одите во кревет и кога сакате да станете.

  1. Пуштете го сонцето во собата

Секогаш кога ќе изберете време за будење при местењето на алармот, она што всушност го правите е да го прилагодите вашиот внатрешен часовник, а изложеноста на светлина има големо влијание врз тоа. Како што објаснува експертот, изложувањето на светлина во првите 15 минути од денот испраќа сигнали до мозокот дека е време да се разбуди секој ден.

„Мислам дека сите ќе бевме во многу подобра форма ако го користевме сонцето како аларм“, истакнува тој и додава дека лесно може да се направи токму онака како што објаснивме – раширете ги завесите, а ако надвор нема сонце, ќе го има истиот ефект ако го вклучите светлото во куќата сите светла кога ќе се разбудите. Но, ако целта ви е да се разбудите рано, тогаш треба да заборавите на ролетните или темните завеси и да дозволите утринското сонце да влезе во вашата соба за да ве разбуди веднаш штом ќе ги отворите очите.