ДЕНЕС СЕ ПОПУЛАРНИ – Хитлер го забранил одгледувањето на оваа раса затоа што го „уништува“ традиционалниот германски овчар

0

Белиот швајцарски овчар е елегантно, мускулесто и елегантно снежно бело куче. Се верува дека потекнува од германски овчар со ген што се сметало за мана кај германскиот овчар.

Иако белите германски овчари се познати во Европа од 1882 година, во 1933 година стандардот на расата бил променет во нивната родна Германија, со што се забранува регистрација на бели кучиња.

Имено, кога Хитлер дошол на власт, нивното одгледување и чување било забрането, а објаснувањето било дека оваа раса го уништува традиционалниот германски овчар, бидејќи белата боја била мана. Оваа драстична мерка доведе до исчезнување на белиот овчар во Европа. Сепак, благодарение на љубовниците во Америка, расата е зачувана до денес.

На крајот на 70-тите, овие кучиња се вратија во Европа преку Швајцарија. Тогаш расата беше препознаена во 1991 година од страна на FCI, а денес е многу популарна.

Оваа раса се нарекува и Бергер Блан Свис, германски бел овчар, американски бел овчар, канадски бел овчар и бел овчар.