„ТОА МОЖАТ ДА ГО НАПРАВАТ САМО ДВА ТИПА ЛУЃЕ“ Криминологот објаснува што се крие зад исчезнувањето на Данка: Истражете само една работа!


Потрагата по малата Данка Илиќ влезе во осмиот ден, а полицијата нема нови изјави за јавноста.

Потрагата по малата Данка Илиќ трае веќе осми ден, а полицијата нема нови соопштенија за јавноста. Жителите на Бањско поле полека почнаа да се враќаат на обврските, но одредена нелагодност не го напушта споменатото место, а цела Србија во неизвесност го следи текот на истрагата.

Добривоје Радовановиќ, пензиониран професор по криминална психологија, за Мондо изјави дека постојат неколку сценарија поврзани со исчезнувањето на малата Данка. „Мислам дека полицијата, сомневајќи се во убиство на детето, ги пребара тунелите, ходниците и јамите, но фала богу не ја најде Данка – затоа што тоа ни дава надеж дека таа е жива“, вели соговорникот, потсетувајќи се на потрагата со кучиња.

Постојат неколку варијанти на исчезнување 

Првата и најверојатната е дека била киднапирана од луѓе вклучени во организиран криминал – трговија со луѓе или деца, според професорот Радовановиќ. „Многу семејства во светот и во Европа кои немаат деца, но имаат средства да го сторат тоа – купуваат деца во раното детство, нарачувајќи ги од криминалците кои се занимаваат со тоа. Тоа е добро организирано и не купуваат било кое дете. Киднаперите прашуваат за здравјето на детето, неговите способности, дали е ментално ретардирано – дали доживеал траума на мозокот, дали има способност да зборува… Тоа се луѓе кои доаѓаат до такви информации преку разни канали и посредници/роднини„ – Радовановиќ го објаснува комплицираниот систем на трговија со деца.

„Некои семејства, кои припаѓаат на етнички групи, ги продаваат своите деца, а во тој случај не се работи за киднапирање, туку за купување, вели тој.

Кој може да му наштети на детето?

„Тоа можат да го направат само два типа на луѓе, педофили и ментално болни и таа трага треба да се истражи до крај. Треба да прашате дали има педофили во непосредна или подалечна околина, кои се врзани за деца под четири години или ментално болни луѓе – по правило од женски пол. Затоа што детето на таа возраст попрво ќе ја прифати раката на жената отколку на мажот“.

Мајката го одби полиграфот?

Веста дека мајката не го прифатила одењето на полиграф, соговорникот не ја препознава како сомнителна. „Не ми е чудно што мајката го одби полиграфот. Некои луѓе се плашат дека за нив ќе се открие нешто што нема врска со случајот, туку она што тие лично го кријат. Полиграфот е несигурна направа – прават невините да не можат секогаш да го поминат тестот, додека вистинските криминалци многу добро поминуваат. Таа направа го регистрира галванскиот рефлекс на кожата кој се базира на чувството на вина. Ако некој има чувство на вина и директно му се постави прашање за тоа, организмот регулира. Оваа реакција лесно се чита на кожата. Но, организмот на психопатот не реагира – затоа што не се чувствуваат виновни!“