УКРАИНА ГИ СКРИ АБРАМСИТЕ: Американските тенкови не се забележани на фронтот и по 2 месеци, а експертите открија МОЖНА ПРИЧИНА

Украина сè уште не ги користела американските тенкови М1 Абрамс иако поминаа два месеци од нивната испорака.

– Нејасно е што прави Украина со својот 31 Абрамс – наведува американскиот Форбс.

Отсуството од бојното поле може да се објасни со фактот дека тенковите М1 Абрамс се ранливи на беспилотни летала одозгора и од страните каде што го имаат најтенкиот оклоп.

– Беспилотните летала, дури и со стари противтенковски полнења, можат да навлезат во областа, убивајќи или повредувајќи член на екипажот. Тие можат да оштетат и разни електронски компоненти во внатрешноста на куполата или да ја запалат и да ја принудат екипажот да се евакуира – се вели во написот.

Се вели дека страничната заштита на тенкот е застарена и покриена со застарени „странични здолништа“ од композитен оклоп.

– Потребно е да се зајакне оклопот на Абрамс со дополнителна заштита од беспилотни летала и дури потоа да се префрлат тенковите на бојното поле – се наведува во написот.

Првата серија американски тенкови Абрамс беше испорачана во Украина, рече тој

Да потсетиме, претседателот Володимир Зеленски на крајот на септември објави дека првата рунда американски тенкови пристигнала во Украина.

– Абрамс е веќе во Украина и е подготвен да ги зајакне нашите бригади – напиша Зеленски на својот канал Телеграм без да го прецизира бројот на примени тенкови.