Унгарија со критики до Шведска: „Неправедните обвинувања“ не ѝ помагаат на кандидатурата за НАТО

0

– Унгарскиот министер за надворешни работи, Петер Сијарто, ги критикуваше шведските политичари за „нефер и неправедни“ забелешки за состојбата на демократијата во неговата земја, велејќи дека тоа „дефинитивно не помага“ во процесот на ратификација на кандидатурата на Шведска за членство во НАТО.

Во писмото до шведскиот колега Тобијас Билстром, Сијарто истакнува дека претходно разговарал со него за „пристрасни, негативни (и) неправедни обвинувања“ од шведските политичари против неговата земја.

Тој го информира Билстром дека унгарските пратеници прочитале во вестите: „Како дел од вашата училишна програма… сериозни обвинувања и лажни информации се шират до учениците во училиштата во Шведска, што укажува на тоа дека демократијата во Унгарија назадува последниве години.”

„Ги повикувате нашите парламентарци да го ратификуваат вашиот пристап во НАТО додека продолжувате да ги обвинувате за уништување на демократијата во Унгарија“, рече Сијарто.

„Оваа контрадикторност дефинитивно не помага да се исполнат вашите постојано зголемувани барања“, додаде тој.

Шведска аплицираше за членство во НАТО заедно со Финска кратко откако Русија ја започна својата војна против Украина во февруари 2022 година.