Унгарските власти фатени во лага: Украинците не регрутираат Унгарци за војната со Русија

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто ја обвини Украина за „сурова мобилизација“ на Унгарците од Закарпатија, но таквите тврдења ги демантираше заменик-претседателот на Регионалниот совет на Закарпатија, Унгарецот Фјодор Шандор.

Покрај неоснованата изјава дека Украинците регрутираат Унгарци, министерот Сијарто рече дека Унгарија инсистира на преговори за да се запре крвопролевањето. Неговата изјава ја пренесоа сите проруски медиуми.

Украинските етнички Унгарци одговорија на проруската изјава на унгарскиот министер и ги негираа таквите тврдења. Заменик-претседателот на Закарпатскиот регионален совет, доктор по филозофија, професор на Националниот универзитет во Ужхород, Фјодор Шандор, познат како „професорот од рововите“, кој отиде да ја брани Украина на првиот ден од агресијата, напиша на својата Фејсбук страница дека таквите изјави не се ништо повеќе од „обид да се скараат Украинците и Унгарците кои живеат во Закарпатија“.

„Транскарпатските Унгарци се угледни граѓани на Украина. Илјадници жители на Закарпатија од сите националности, вклучително и Унгарци, земаа оружје и почнаа да се борат затоа што не сакаме руските освојувачи да дојдат во Закарпатија и да ги убијат нашите роднини. Сите се сеќаваме како беше во минатиот век се сеќаваме на концентрационите логори за Унгарците организирани од Русите“, рече Шандор.

Според Фјодор Шандор, етничките Унгарци се благодарни на оние пријатели од Унгарија кои им помагаат. И тие ги молат оние што го предале нивниот народ и се согласиле да и служат на Русија да не им се мешаат.

„Доброто и вистината сепак ќе победат, а руското зло ќе загуби“, рече Шандор.

Потсетуваме, Унгарија од почетокот на руската агресија врз Украина е против воведување санкции против Русија, а постојано ја блокираше помошта од ЕУ наменета за Украинците. Многумина ја означија Унгарија како „тројански коњ“ во ЕУ и дека индиректно и помага на Русија.