УПОТРЕБАТА НА ХЕЛИКОПТЕРИТЕ ВО ВОЈНАТА ВО УКРАИНА: Лекција која се уште се учи! Конфликтот го одбележа Ка-52 Алигатор!

0

Хеликоптерот го смислил и изградил големиот Киевец и голем Русин Игор Сихорски.

Игор Сихкорски мораше да побегне во Америка поради болшевизмот, бидејќи сакаше да остане нормален, не сакаше да остане во Русија, па дојде во Америка. Таму почнал да работи и направил хеликоптер. Ќе ги спомнам двете најзначајни во историјата на локалните војни.

Краток преглед на употребата за време на војна

Првата употреба беше за време на Корејската војна. Американците користеле хеликоптери Sikorsky R-4 за транспорт на т.н ги превезувал ранетите, бидејќи се работело за хеликоптер. Не се користеше толку многу, но се користеше.

Русите веднаш одговориле со Михаил Леонтиевич Миља, син на рабинот од Томск и го изградиле Ми-2.

Американците масовно користеа хеликоптери во Виетнамската војна, а важен детаљ за тоа беше појавата на познатиот хеликоптер UH-1H „Huey“ кој и денес е во функција.

Вооружените сили на Босна и Херцеговина имаат четири примероци од модернизираниот Хју.

Зошто е важен Хјуи.

Оттука започна американскиот концепт со две странични врати за брзо качување и слетување. Рускиот концепт е малку поинаков и влијаеше на концептот за избор на хеликоптери на ЈНА, кој и денес се одржува во Армијата на Србија.

Руските хеликоптери имаат странични врати, но за нормално качување и слегување. Тие направија нивните транспортни хеликоптери да имаат задна врата и рампа. Ми-8 и Ми-17 го имаат тоа. Сите американски хеликоптери имаат две странични врати.

Да речеме, Сихор УХ-60 може да превезе 11 војници, Ми-17 В5 што го имаме може да превезе 25 војници, со тоа што Mil е двојно поевтин од американскиот.

Назад на Виетнамската војна. Тие масовно користеа вооружени хеликоптери Huey за да го исчистат местото за слетување за војниците. Обично имаа митралези на страничните врати, за поддршка на пешадијата, се користеа за преместување на големи баталјони. Тие го користеа масовно за транспорт и подготовка на војници за битка, евакуација и испорака. Bell’s Huey се претстави добро.

Русите користеа Ми-8 и пар Ми-24 во Авганистан. Сега имаме 4 од варијантата Ми-35М и купивме уште 4, не се знае кога ќе стигнат. Овој хеликоптер нема пандан на Запад. Тој е познат како летачки вооружен брод. Зошто е важно?

Беше оклопен, можеше да издржи удари од гранати од 23 мм, можеше да превезува војници и можеше да носи противоклопни ненаведувани проектили. Има огромна огнена моќ.

Постои антиоклопен хеликоптер Апачи, но тој навистина не се користи во борбени операции. Главно се користеше на Блискиот Исток, неколку парчиња беа употребени во 1999 година против нас. Тој е исклучително оклопен. Може да се класифицира како летечки воен брод, но не може да транспортира војници.

Украинска лекција

Сега доаѓаме до главниот хеликоптер во војната во Украина.

Хеликоптерот е од големо значење во војната во Украина. Русите го користат затоа што може да пука многу ниско и прецизно, што му овозможува многу вешто да избегне цивилни жртви.

Тие главно користат два борбени хеликоптери Ми-24 и Ми-35 и секако Камов Ка-52.

Хеликоптерот на Камов е единствен во својата индустрија бидејќи нема заден ротор. Има два главни ротори кои се вртат во спротивни насоки еден од друг и од кои пилотот може да се исфрли. Тие слетаа на аеродромот Гостомељ со помош на хеликоптери Ми-17В5.

Хеликоптерот е важен за Украинците бидејќи немаат воздушна надмоќ и мора да летаат ниско, што им овозможува да имаат хеликоптер. Имаат претежно западен H-145 кој полицијата купи 29 парчиња. Користат и стари руски транспортни хеликоптери Ми-8 и борбени хеликоптери Ми 24. Тие се принудени да користат хеликоптери поединечно, а не во групи како Русите кои одат во парови. Русите користат и Ми-28Н, кој е руска верзија на Апачи.

Хеликоптерот ќе стане уште поважен бидејќи е полесно да се спроведе блиска огнена поддршка и со него да се гаѓа непријателот, бидејќи Русите имаат апсолутна надмоќ во воздушниот простор и важноста на хеликоптерот, што може соодветно да се оцени по завршувањето на овој воен конфликт, само ќе се види.