Чиле распоредува војници на границата со Перу и Боливија поради мигрантите

0

Од следната недела чилеанските власти најавија дека ќе распоредат војници за надгледување на границите со Перу и Боливија со цел да се намали влезот на мигранти на нивната територија преку неконтролирани премини.

Воената мисија, што треба да трае 90 дена, ќе се одвива во регионите Арика и Паринакота, Тарапака и Антофагаста. Војската ќе може да проверува идентитети и да апси луѓе кои влегуваат или излегуваат преку неовластени премини. Уапсените ќе бидат предадени на локалната полиција.

Властите неодамна забележаа поголем прилив на мигранти во Чиле од соседните земји. Мигрантите кои успеваат да стигнат до чилеанските градови живеат во шатори.