ЧУДО ОД ДЕТЕ: На 5 години завршила основно училиште, ја чека стипендија за астрофизика, а коефициентот на интелигенција импресионира

Бројни тестови потврдија дека овој мал гениј е поинтелигентен од двајцата најголеми физичари во светот.

Адара Перез Санчез е мал генијалец од Мексико Сити. Ова необично 11-годишно девојче е тестирано и со сигурност може да се тврди дека нејзиниот коефициент на интелигенција е поголем од коефициентот на интелигенција на двајца извонредни научници .

Таа наскоро треба да магистрира, што е навистина фасцинантна работа за нејзините години. Бројните тестови што ги направила покажуваат дека таа е поинтелигентна од двајцата најголеми физичари досега, Алберт Ајнштајн и Стивен Хокинг . Имено, се проценува дека нејзиниот коефициент е неверојатни 162, што е навистина шокантна бројка.

Оваа девојка добила диплома за системско инженерство на Универзитетот CNCI и друга за индустриско инженерство со специјализација по математика на Технолошкиот универзитет во Мексико.

Францускиот магазин Marie Claire објави дека оваа прекрасна Мексиканка се надева дека еден ден ќе работи со НАСА и моментално истражува вселенско истражување и математика.

Кога Адара имаше три години, и бил дијагностициран аутизам , развојно нарушување што може да доведе до различни тешкотии и предизвици во социјалните интеракции и комуникацијата.

Таа пораснала во многу лоши услови во населбата Тлахуац и често била малтретирана поради нејзината попреченост. Сепак, Адара била одлучна и упорна . Самата учела алгебра и го меморираше периодниот систем, но нејзината мајка го отфрлила тоа како „досадно“.

За да и помогне на нејзината ќерка да се справи со малтретирањето, мајката на Адара ја запишала на терапија, а потоа во Центарот за внимание на талентот (ЦЕДАТ), училиште за надарени деца. Нејзиниот неверојатен коефициент на интелигенција бил потврден на училиште, а основно училиште завршила на пет години, а средно за само една година.

Перез беше панелист на саемот за воздух во Мексико, каде го сподели своето искуство додека ги охрабруваше жените да продолжат со кариера во науката, технологијата, инженерството и математиката.

И покрај многуте предизвици со кои се соочи, Адара остана доследна и истрајна и продолжува да ги инспирира луѓето ширум светот. Универзитетот во Аризона и понуди стипендија за студирање астрофизика , но таа во моментов е одложена поради проблеми со визите, пишува Žena.rs.